Öğrenci Kariyeri Banner

KPSS Puan Türleri Değişti!( A Grubu ve ÖABT)

KPSS Puan Türleri Değişti!( A Grubu ve ÖABT)
KPSS PUAN SİSTEMİ DEĞİŞTİ!

Kpss puan türleri üzerinde yapılan değişiklik 2016-2017 döneminde; yani bu sene sınava girecek adayları etkileyecek. KPSS A Grubu ve öğretmen adayları için önem arz eden puan türlerinde ÖSYM köklü bir değişikliğe gitti. Özellikle A Grubu adaylarını etkileyecek değişiklikte daha önce 121 puan türü varken yeni değişiklikle birlikte puan türü 55’e düştü. Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça öğretmenliği atamaları içinse P-120 puan türü oluşturuldu. Bu puanın hesaplanmasında ilgili yılın ilkbahar YDS puanı geçerli olacaktır.

KPSS A

 

YENİ DEĞİŞİKLİKTE NELER VAR?

1)Kpss puan türü 124 iken artık toplam 55 oldu. Bunlar içinde A grubunu ilgilendiren puan sayısı 117 iken artık 48 oldu.

2)Puan bileşenleri azaldı. Yabancı dil; yani kamu kurumlarında özellikle geçerli olan YDS; puan türlerini etkilemeyecek.

3)Yabancı dil puanının etki etmemesi ise kurumları kpss a+yds olarak alım yapmaya itecek.

4)A grubunu etkileyen ana alanların sıralaması önceden iktisat,hukuk,maliye ve muhasebe iken; yeni sıralama hukuk-iktisat-maliye-muhasebe oldu.

5) Hukuk 31 adet puan türünü etkileyecek. Oranları yüzde 15 ve yüzde 60 olarak değişecek; fakat genel olarak yüzde 20 ve yüzde 40 arasında bir ağırlığa sahip olacak.

6)İktisat 28 adet puan türünü etkileyecek. Oranları yüzde 15 ve yüzde 60 arasında değişecek; ama genel olarak yüzde 20 ve yüzde 40 arasında bir ağırlığa sahip olacak.

7) Maliye 20 adet puan türünü etkileyecek. Oranları yüzde 15 ve yüzde 60 arasında değişecek; fakat oranları yüzde 15- yüzde 20 arasında olanlar büyük ağırlığa sahip olacak.

8) Muhasebe 13 puan türünü etkileyecek. Oranları yüzde 15 ve yüzde 60 arasında değişecek; yüzde 15 ağırlıkta olanlar genel olarak fazla olacak.

9)Genel kültür ve genel yetenek; eskiden olduğu gibi bütün puan türlerini etkileyecek.

10)Daha önce A grubu testleri pazar sabah ve pazar öğleden sonra olmak üzere 2 oturumda yapılmaktaydı. Ösym'nin yeni puan kılavuzunda A grubu oturumları 2 veya 3 test halinde olacak.

11) A grubu öğleden sonraki grubundan ekonometri testi kaldırıldı.

12)Değerlendirmede, adayın en az bir ham puanı bulunmayan testlerin ağırlıklandırıldığı puan türleri hesaplanmayacaktır.

13) En çok alım yapan Maliye Bakanlığı sınavları açısından ise p17-p22-p47-p48 puan türleri kullanılacaktır.

Bu maddelere nazaran uzman hocaların tahminleri arasında şunlar yer almaktadır:

1) 13. maddeye nazaran kurumların bir çoğunun p17-p22-p47-p48 puan türünden adayları seçeceği öngörülmektedir.

2)Muhasebenin etkilediği puan türü ve ağırlıklandırma düşse de çoğu kurum için oldukça önem teşkil etmektedir.

3)Mühendislik ve  fen edebiyat fakültelerinde okuyanlar için yapılan A grubu alımlarda önceden yds bulunan puanlar kullanılıyordu; fakat artık kpss ve yds isteme ihtimalleri daha da yüksek olacak.

4) Bazı kurumlar yüksek yds oranı olan puanlarla ilana çıkıyordu. Bunun için ekstra puan istemiyorlardı; artık isteme ihtimalleri artacak.

Puan türlerinin ağırlıklandırılması için ilgili linke göz atabilirsiniz. Link adresi: http://tercihiniyap.net/wp-content/uploads/2017/01/EK-1PuanTurleri03012017-1.pdf

Örneğin; daha önce P-35 puanıyla alım yapan Gelir Uzman Yardımcılığı değişiklik sonrasında muhtemelen P-48 puanıyla (GK %10, GY %10, Hukuk %20, İktisat %20, Maliye %20, Muhasebe %20) alım yapacaktır.

Kaynak: memurlar.net

 

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.