Hepimizin evde kaldığı şu dönemlerde ihtiyacı olan bazı şeyler vardır. Bu şeyler genelde sessiz bir ortamda kitap okumak, film izlemek ya da kafa dinlemek olabilir. Bunları yapmak içinse bitirmemiz gereken işleri ve ödevleri aradan çıkartmak çoğu zaman en büyük amacımız haline gelebilir. Biriken ödev ve işleri yaparken hepimizin ortak sorunu konsantrasyon sağlamaktır. Çoğu kişiye göre konsantrasyon sağlamak gerçekten ciddi bir problemdir. Araştırmalara göre Türkiye nüfusunun %5’i dikkat eksikliği(konsantrasyon)hastasıdır. Bu da demek oluyor ki her 100 kişiden 5’i bu hastalıkla mücadele içindedir. Şimdi gelin bu hastalığı ve çözüm yöntemlerini yakından inceleyelim;
Konsantrasyon kelimesinin Latince kökeni net ve kesin anlamlarına sahiptir. En anlaşılır şekilde tek amaçlılık kelimesiyle tercüme edilebilir. Konsantrasyon zihnin algılamaya ve öğrenmeye açık olduğu durumları ifade eder.
Konsantrasyon sağlamak için uzmanların önerdiği 5 önemli teknik vardır;
1.Bir Noktaya Bakmak
Bu egzersiz genellikle yogada kullanılan bir egzersizdir. Öncelikle temiz, boş ve beyaz bir kâğıda siyah bir kalemle bir nokta çizin. Daha sonra bu kâğıdı tam karşınıza asın siz de bir sandalyeye oturun ve tüm dikkatinizi o noktaya verin. Aklınıza noktadan başka düşünceler gelmeyene kadar bu egzersizi sürdürün. Bir süre sonra aklınızın tamamen boşalmış ve konsantrasyonu sağlamış olduğunuzu fark edeceksiniz.
2.Yavaş Okumak
Herhangi bir metin okumaya başlayın ama bu metni üstünkörü ve hızlı bir şekilde değil oldukça yavaş ve anlayarak okumayı deneyin. Bakışınızı her hece üzerinde konsantre olmuş şekilde devam ettirin. Okudukça hayal etmeye çalışın ve devam ettirin. Bir süre sonra konsantrasyonu sağlamış ve zihninizi boşaltmış hissedeceksiniz.
3.Parmakları Açma
Parmakları açma egzersizi de yavaş okuma egzersizi ile benzerlik gösterir. Elinizi gevşek bir yumruk yapın. İç tarafı üste gelecek şekilde masaya koyun. Şimdi yumruğunuzu yavaş yavaş açın ve her parmağı teker teker uzatın. Başparmağınız ile başlayın ve sırasıyla parmaklarınızı teker teker çok yavaş bir şekilde açın. Bunu yapmak hem size fiziksel olarak iyi gelecek hem de düşüncelerinizi tek bir alana toparlamada yardımcı olacaktır.
4.Yavaş Sayı Saymak
Birden yüze kadar yavaş olarak sayın. Bu hem sakinleşmenize hem de dikkatinizi toplamanıza yarar sağlayacaktır. Geldiğiniz her sayıda 2-3 saniye arası bekleyin ve devam edin. Düşüncelerinizin yavaşça dağıldığını ve tek bir noktaya odaklandığını göreceksiniz.
5.Hatırlama Egzersizi
Bu egzersiz en zor olanıdır. Daha önce okuduğunuz, duyduğunuz ya da bir yerde görmüş olduğunuz bir şeyi ayrıntılarıyla hatırlayabilmeye dayanır. Hatırlamak istediğiniz şeyin ayrıntıları bazen çok zorlayıcı olabilir. Ama bunu yaparak hem beyninizi çalıştırmış, hem de hatırlamak istediğiniz şey hakkında bulgulara ulaşmış olursunuz. Yapılması pek tercih edilmeyen bu egzersiz beyninizi harekete geçirmeye ve bazı şeyleri hızlıca kavramanıza yardımcı olur.
ÖZGÜN İÇERİK
0 Yorum
Yorum Yap