Öğrenci Kariyeri Banner

Konsantrasyon İçin Etkili 6 Yöntem

Konsantrasyon İçin Etkili 6 Yöntem

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve farklı mecralar sayesinde aradığımız yanıtlara daha hızlı ulaşabilmekteyiz ancak aralarından doğru olanı seçmek ve bu esnada konuya odaklanmakta güçlük çekebiliyoruz.  Bu sebeple motivasyonu arttırıcı 6 konsantrasyon yöntemini sizler için sıraladık.

1.  Sembol Çizmeyi Dene.

Beynimizdeki hem sağ hem de sol görsel alanları çalıştırmamızı sağlayarak odaklanma problemini çözecek yöntem semboller çizmektir. Evet, bir kâğıda önce sağ, sonra da sol elinle herhangi bir sembol çizin. Eğer kâğıt yoksa bunun yerine gözlerin kapalı şekilde ve havada parmaklarını kullanarak da bu çizimi yapabilirsin. Bunun için önce büyük bir şekil çiz ve ardından gittikçe çizimini küçültmeyi dene. Şimdi konsantre olman gereken işe başlamaya hazırsın.

2. Zihnini Meşgul Eden Düşünceleri Yaz.

Yazmak bizi şimdiye yani bulunduğumuz ana odaklandırır. Bunun için herhangi bir konuda düşüncelerinin seni rahatsız ettiğini hissediyor ve işine odaklanamıyorsan, dur!  Bir kâğıda zihninden geçen düşünceleri yazmayı dene. Onları kâğıda yazarak, kendine zaman tanı. Kafanı meşgul eden şeyleri olduğu gibi kâğıda aktardığında biraz daha rahatlamış olacağından, işine de odaklanmaya başlayabilirsin.

3. Kendini Motive Et.

Kendini yapacak olduğun iş için motive etmelisin. Bu senin yapacağın çalışmada daha istekli ve verimli olmanı sağlayacaktır. Bunun için kendine bir ödül belirleyebilirsin ve işi bitirdiğinde alacağın ödülü düşünerek işine daha kolay odaklanabilirsin. Bu ödül işin sonunda almış olacağın seni rahatlatan herhangi bir şey olabilir.

4. Zamanı Dilimlere Böl.   

Her zaman planlı ol! Odaklanmanı sağlayan şey zamanını iyi yönetmendir. İçinde bulunduğun zaman diliminin neye ait olduğunu bildiğin sürece, zamanının kalitesiz geçmesi ve konsantre olamaman mümkün değil. Ne yapacağını bilirsen, yapacağın iş için gerekli olan konsantrasyon hali de kendiliğinden gelecektir.

5. Çalışmalarını Parçalara Ayır.

Yapacak olduğun işi parçalara bölerek daha fazla konsantre olmayı sağlayabilirsin. Hem bu sayede işin gözünde büyümesini engellemiş olarak, daha verimli bir çalışma yapabilirsin.

6. Nefes Egzersizleri Yap.

Sakinleşmeye ne dersin? Dingin bir zihin daha fazla odaklanabilir. Bunun için kendine işe başlamadan önce kısa bir süre vermeli, gözlerini kapamalı ve 4 saniye burnundan derin bir nefes alarak 2 saniye bu nefesi içinde tutmalısın. Ardından nefesinin yine uzun bir sürede ağzından vermeli, içindeki tüm nefesi verdiğinden emin olduktan sonra, 4 saniyede bir nefes alarak egzersize devam etmelisin. Bunu birkaç dakika yapman işine odaklanman için yeterli olacak. Artık beynindeki oksijen seviyesi arttığından daha sakin bir zihne sahipsin. Bu da işine odaklanmanı sağlayarak daha verimli çalışmanı sağlayacaktır.

Kaynakça


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.