Öğrenci Kariyeri Banner

Kitaplar Bizi Tedavi Mi Ediyor?

Kitaplar Bizi Tedavi Mi Ediyor?

Kişi, kaygı, depresyon gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığında zihninde ve vücudunda yaşadığı sıkıntıları anlamayabilir. Bibliyoterapi kişinin yaşadığı bu zorluğu aşmak, yaşadığı durumu kavraması için bilgi vermek için kitapları ve hikayeleri kullanmayı amaçlar. Kitaplar çok uzun yıllardır insanların sorunlarının üstesinden gelmesi ve terapötik özellikleri için kullanılmaktadır. 

Antik Yunan döneminde kütüphanelerin girişinde “İnsanın ruhunun iyileştiği yer” yazması, Aristoteles’in edebiyatın insanları iyileştirdiği yönündeki düşüncesi gibi birçok örneğe rastlanabilir. İlk olarak terapi alanında kullanımı ise Benjamin Rush’ın önerisi ile gerçekleşmiş, Birçok Avrupalı ve Amerikalı psikiyatri hastanesinde kütüphaneler inşa edilmiş, Birinci Dünya Savaşı sonunda duygusal travma yaşayan askerler için kütüphaneler ve kitaplardan faydalanılmıştır. 

Çoğu uzman; okumanın zihinsel sağlığı geliştirebilecek üretken bir aktivite olduğu konusunda hemfikirdir.

Bir çalışma, Harry Potter serisini okuyan çocukların belirli azınlık gruplarını daha fazla kabul ettiğini buldu ve New School for Social Research'ten psikologlar, kurgunun okuyucuların diğer insanların duygularını ayırt etme ve yorumlama konusundaki genel yeteneğini geliştirdiğini belirledi.

Anekdot niteliğindeki araştırmalar, bibliyoterapinin ruh sağlığı sorunlarının tedavisinde önemli faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor. Yöntemin etkinliği üzerine yapılan araştırmalar; depresyon, anksiyete ve madde bağımlılığı yaşayanlar için tedavi sürecinin yararlı bir parçası olduğunu göstermiştir.

Bibliyoterapi yaşadığınız problemleri çözmek için olumlu bir başlangıçtır. Bu konuda eğitimli terapistlerle iletişime geçerek siz de sorunlarınıza bambaşka bir perspektiften bakma şansını yakalayabilirsiniz.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.