Öğrenci Kariyeri Banner

Kişisel Gelişim İçin Mutlaka Okunması Gereken 8 Felsefe Kitabı!

Kişisel Gelişim İçin Mutlaka Okunması Gereken 8 Felsefe Kitabı!

Kitap okumak düşünceleri olgunlaştırdığı gibi okuyan kişiye de farklı bakış açıları kazandırır. Filozofların düşüncelerini okumak, dünya ve insan arasındaki bağlantıyı anlamak ve hayata farklı bir bakış açısıyla bakmak istiyorsanız sizin için 8 tane felsefe kitabı derledik.

İşte Mutlaka Okumanız Gereken En İyi Felsefe Kitapları:

Platon - Devlet

 

Devlet, Platon tarafından M.Ö 380 yılına aittir. Kitap genel olarak birey ve adalet kavramlarını incelemektedir. Kitapta iyi ve mutlu bir devletin nasıl olması gerektiği anlatılır. Ayrıca devletin işçiler, askerler ve yöneticiler olmak üzere üç sınıfa ayrıldığını dile getirir. 

Marcus Aurelius - Meditasyonlar

Devlet ve felsefe kavramlarını bir arada kullanan ilk Stoacı düşünür Marcus’tur. Bu kitap da meditasyon üzerine yazılmış bir kitaptır. Kitaptan MS. 161-180 yılları arasında Marcus’un yazmış olduğu notlara ve Stoacı felsefe hakkındaki fikirlerine ulaşabilirsiniz. O dönem Marcus, Roma’nın da imparatoruydu. Yani hem kral hem de filozof olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle eserinde iyi bir devlet nasıl olmalı konusunu felsefi düşüncelerle işlemiştir. 

Friedrich Nietzsche - İyinin ve Kötünün Ötesinde

Eleştirileri son derece cesurdur ve diğer filozoflara meydan okumaktadır. Onların gerçek diye adlandırdığı her şey Friedrich için doğru değildir. İyi ve kötü kavramlarının birbirleri ile bağlantılı olduğunu, kötülüğün iyilik için gerekli olduğunu anlatmaktadır. 

Grigory Petrov - Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Petrov tarafından yazılan roman sömürülen bir devletin bağımsızlık mücadelesini anlatıyor. Petrov romanda kendi ülkesinin ekonomik, kültürel, sağlık ve eğitim hayatına da değiniyor. Bu kitabı okuduğunuz zaman Finlandiya halkının hırsına hayran kalabilirsiniz, sömürülen bir devletin nasıl beyaz zambaklar ülkesine döndüğüne şahitlik edebilirsiniz. 

Montaigne - Denemeler

580 yılında yayımlanan eser en eski ve en iyi felsefe kitaplarından da biridir. İçerisinde tam 107 deneme bulunmaktadır. Dünya üzerindeki tüm denemelere de örnek olan bir kitaptır. Genel olarak merhamet, öfke, üzüntü, mutluluk, hırs gibi insana özgü tüm duyguları içermektedir. Özellikle Antik Yunan ve Roma dönemlerine ait küçük hikayeler bulunmaktadır.

Sezai Karakoç - Yitik Cennet

Yitik Cennet genel olarak Hz Adem ve Hz Havva’nın dünyaya inişinden itibaren insanlığın yolculuğunu ve kaybettiğimiz cenneti nasıl geri kazanabileceğimizi anlatıyor. Kitapta bazı peygamberlerin hayatlarına da yer verilmiştir. İnsanlığın doğuşundan itibaren nasıl cenneti kaybettiğimizi, ardından bir peygamberin gelip yeryüzünde cenneti nasıl kurduğu anlatılmaktadır.

Albert Camus - Veba

Veba hem fiziksel hem de toplumsal bir hastalık olarak işlenmiştir. Fiziksel hastalık Cezayir’in Oran şehrinde gerçekleşen veba salgınıdır. Toplumsal hastalık ise Nazilerin Fransa’yı işgal etmesidir. Bu işgal Avrupa’da veba salgını gibi yayılmıştır. Kitapta işgale karşı alınabilecek önlemler veba salgını ile eşleştirilmiştir. Camus eserinde vebayı ölüm ve yaşam arasındaki ince çizgi olarak adlandırıyor.

Thomas More - Ütopya

Kitabın genel konusu kurgusal bir yerde ilerlemektedir. Ütopya adı üstünde var olmayan bir ülkenin betimlemesidir. Bu ülkede halk huzurlu bir yaşam sürmektedir. Kavga, savaş, toplum baskısı gibi insanları olumsuz etkileyen hiçbir şey yok. Tüm insanlık refah seviyesi yüksek bir hayat geçiriyor ve düzen en üst seviyede işleniyor. Ancak yazar eserinde eleştirilerde de bulunmaktadır. Ceza yasaları, din, özel mülkiyet, kadın-erkek ilişkileri gibi günümüzle de bağlantısı olan konulara karşı sert eleştirileri bulunuyor.

 

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.