Öğrenci Kariyeri Banner

Kendinizi Daha İyi Anlamak için 3 Model

Kendinizi Daha İyi Anlamak için 3 Model

Hayat verdiğimiz kararlar doğrultusunda bizlere koşullar sunar. Yaptığımız her eylemin benliğimize ve çevremize karşı ayrı sonuçları olmaktadır. Fakat önceliğimiz kendi hayatımızın yönünü doğru belirlemektir.  Ne istiyorum? Onu nasıl elde ederim? ve nasıl daha mutlu yaşar ve daha verimli çalışırım? Sorularına yanıt bulacağınız, içeriği okuduktan sonra kararlarınızı belki bu modellere göre almanızı sağlayacak 3 modeli okumanızı tavsiye ederim.

1.Akım Modeli

akım modeli

Mutlu olmamıza engel olan ne?

1961 yılında Birleşmiş Milletler psikoloğu Mihaly Csikszentmihalyi, yazısında “Mutluluk sadece tek başına peşine düşülecek bir şeydir; diğer her bir amaç-sağlık, güzellik, para ya da güç- bizim için sadece sonunda bizi mutlu edecekleri için değerlidir.” Mutlu olma tanımını açıklamaya çalışan Mihaly, bu duruma “akım” adını verdi. Peki biz hangi “akımın” içerisindeyiz?

Akım deneyimlerimiz sırasında gerçekleşir. Bunlar;

  • Bir aktiviteye yoğun bir şekilde odaklandığımızda,
  • Mutlu olmayı kendimiz seçtiğimizde,
  • Ne yeterince teşvik edilmediğimizde ne de aşırı teşvik edildiğimizde,
  • Net bir hedefimiz olduğunda ve bu hedef gerçekleştiğinde,
  • Doğrudan geribildirim aldığımızda olabilir.

“Akım” içerisinde olan insanların sadece derin bir tatmin hissetmekle kalmayıp; yaptıkları işe tamamen daldıkları için zaman kavramlarını da kaybettiklerini fark etti. Bu kişiler bir aktiviteye yoğunlaştıkları zaman en mutlu an olarak tanımsalar da mutluluğun rahatlamayla alakalı olduğu genel görüşle tamamen çatışmaktadır.

2.Bilişsel Uyumsuzluk Modeli

bilişsel uyumsuzluk

Düşündüklerimiz ile yaptıklarımız arasında çoğu zaman farklılıklar olmaktadır. Saçma olduğunu bildiğimiz halde o eylemi gerçekleştirdiğimizde vicdan azabı çekeriz.  Örneğin çocuklara karşı yapılan şiddete karşı olunurken sinirlenildiğinde tokat atmak birbiriyle tezat eylemlerdir. Ruh halimizi tanımlamak o sıra bizlere zor gelse de bu durumdan nasıl kurtulabiliriz?

Savunmadan sonuçlarına katlanmak ilk adım olacaktır. Kendini haklı çıkarmak burada yanlış bir eylem olmakla birlikte hatalardan ders çıkarmak veya yapmaya devam etmemek bir yoldur. Bunu bir kağıda bilişsel uyumsuzluk mu yoksa tutarlılık mı olduğunu ancak siz anlayabilirsiniz.

3.Uffe Albeak Modeli

uffe modeli

Bu model davranışsal eğilimlerinizi ortaya çıkarırken kendiniz ve başkaları hakkında genel bir bakış açısı yakalama ve edinmenize yardımcı olur.

Her zaman dört farklı perspektife bağlı kalınıldığını unutmamalısınız:

  • Kendinizi nasıl gördüğünüz,
  • Kendinizi nasıl görmek istediğiniz,
  • Başkalarının sizi nasıl gördüğü,
  • Başkalarının sizi nasıl görmek istediği,

Ayrım şu şekilde devam eder:

  • Düşünmek için zaman ayırmadan, 1-10 arasında puanlama yaparak değerlendirmek ilk adımını gerçekleştirin. Kendinize şu soruları sorun: Ne kadar takım elemanıyım veya ne kadar bireyselim? İçeriğe mi yoksa şekle mi önem veririm? Yerelden çok küresel mi düşünüyorum? Vücut mu yoksa zekâ mı benim için daha önemli? Noktaları birleştirmek için bir kalem kullanın.
  • Farklı bir renk kalem alın ve kendinizi nasıl görmek istediğinizi kendi eksenlerinizi çizerek tanımlayın.

Dikkat, sadece bir görsel yarattığınızı ve sayılarınızın toplamının 10 olması gerektiğini unutmayın!

Farklı bir bakış açısı için modeli tamamladıktan sonra eşinize, ailenizden birine veya yakın arkadaşınıza sizin için doldurmasını isteyin ve karşılaştırın.

Bu içerik Mikael Krogerus ve Roman Tschappeler’ın Karar Kitabı'ndan alıntılar içermektedir. Kitabı okurken kendinize, başkalarınıza ve hayata bakış açınızı değiştirirken birbirinden farklı düşünme modelleri ile daha kaliteli bir hayat yaşayabilirsiniz.

stratejik karar

SATIN AL


İlayda Tanyel

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.