Öğrenci Kariyeri Banner

Karantina Sonunda Hangi Büyük Şirketler Çalışanlarıyla Yollarını Ayıracak

Karantina Sonunda Hangi Büyük Şirketler Çalışanlarıyla Yollarını Ayıracak

Neredeyse her sektör karantina döneminde az çok zarar etti.  Bu dönemde şirketler kendilerini korumak adına çalışanlarının işlerine son vermek üzere adım adım ilerliyor desek yeridir. Böylesine bir virüs salgının insan hayatını ve iş dünyasını bu denli etkileyeceğini kimse bilemezdi elbette. Kimse, Covid-19 gibi bir tehdidin hayatı durdurma noktasına getirmesini de istemezdi. Çalışanlar ve işverenler bu durumların farkında ancak konu ticaret ve paraya gelince şirketler farklı bir bakış açısıyla bakıyor. Türkiye gibi bazı ülkeler  bir takım yasalarla veya düzenlemelerle çalışanların mağduriyetini azaltma yolunda ancak dünyanın her yerinde durum aynı değil.

 

Pandemi döneminde hasar alarak geçiren havayolu şirketlerinden bahsedecek olursak 52 bin çalışan istihdam eden uçak motoru üreticisi Rolls-Royce, siparişlerin mevcut dönemde azalması sebebi ile 8 bine kadar çalışanının işine son verebilir. Birleşik Krallık merkezli şirketin söz konusu açıklaması, ülke endüstrisinin diğer büyük oyuncularının işten çıkarma kararlarını takip etti. Büyük şirketin kararı sonucunda ise İrlanda merkezli Ryanair 3 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor ve IAG bünyesinde faaliyet gösteren British Airways ise 12 bin kişilik iş kesintisine gitmeyi planlıyor. 

Salgın evlerine kapanan ve kişisel araçlarını dahi kullanamaz hale gelen insanlığı etkilediği kadar otomotiv sektörünü de etkiledi. Ford, Brezilya’nın São Paulo kentindeki fabrikasını kapatıp, Güney Amerika’da kamyon üretimini sonlandırıyor; Fransa’nın Bordeaux kentindeki bir şanzıman fabrikasını kapatıyor; Almanya’nın Saarlouis kentinde üretimi kısıyor; Britanya’daki faaliyetlerini birleştiriyor; Rusya’dan çıkmaya hazırlanıyor ve Çin’de işçi çıkarıyor. Aston Martin, iş gücünün beşte birini, yani 500 kişiyi işten çıkarırken galeri grubu Lookers 1.500 çalışanı ile yollarını ayırdı.

Dünyanın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Volkswagen Group (VW), kar oranlarını arttırma adına, 7.000 kadar işçiyi işten çıkarıyor.

Fosil yakıtı doğrudan tüketen araçları kullanmazsak petrol şirketlerinin de pandemi sürecinden etkilendiğinin kanıtı olarak Petrol şirketi BP, mali sebepler ile 10 bin kişinin işten çıkarılacağını açıkladı. Şirket yılsonuna kadar iş gücünün %15'inin, yani 70 bin civarında çalışanının işine son verecek.

Lüks moda markası Mulberry çalışanlarının dörtte birini işten çıkarmaya hazırlanıyor. Birleşik Krallık merkezli şirketin 1.400 çalışanı bulunduğunu belirtelim. Mulberry, Çin ve Güney Kore'dekilere ek olarak yakın zamanda Avrupa'da mağaza açmıştı. Ancak sosyal mesafe tedbirleri ve sıfır noktasına yaklaşan turizm, şirketin gelirlerini dibe çekti.

Özgün içerik


Sude Genç

KTO Karatay Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. İnstagram: sugenc20

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.