Öğrenci Kariyeri Banner

Jeff Bezos'tan Pişmanlık Üzerine Kendinize Sormanız Gereken 10 Soru

Jeff Bezos'tan Pişmanlık Üzerine Kendinize Sormanız Gereken 10 Soru

Pişmanlıktan uzak bir hayat herkesin istediği ancak çok az kişinin ulaşabildiği bir hayal mi, yoksa gerçekten pişmanlıktan uzak bir hayat yaşamak mümkün mü? Hayat tüm hızıyla devam ederken bazı durumlarda pişmanlıkları da beraberinde getiriyor fakat pişmanlıktan uzak bir hayat için bugünden yapabileceğimiz şeyler ve kendimize sorabileceğimiz sorular var.

İşte bu noktada Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un paylaştığı, kişisel gelişim sürecinizde kendinize mutlaka sormanız gereken 10 önemli soruyu sizler için derledik:

1. Var olanı kabul mu edeceksiniz, tutkularınızla mı hareket edeceksiniz?

Var olanı kabul mü, yoksa tutkularınız mı?

Tutkularınızın peşinde mi koşacaksınız yoksa elinizde var olanları kabul mu edeceksiniz? Tutkularınızın peşinden koşmak ve onlara göre hareket etmek riskli bir durum olabilir fakat elinizde var olanları kabul edip rahat bir yaşam da sürebilirsiniz. Tabii bu durumda da bir gün geriye dönüp baktığınızda peşinden gitmediğiniz tutkularınız sizde pişmanlık oluşturabilir ve elinizde var olanlardan mutluluk duymayabilirsiniz.

2. Herkes gibi mi yoksa orijinal mi olacaksınız?

Herkes gibi mi, yoksa orijinal mi?

Herkes gibi olmak belki de bazılarımıza göre basit ve mutlu bir yaşam olabilirken bazılarımız içinse mücadele ettikleri bir durumdur. Herkes gibi olmak, herkese ayak uydurmak kolay olandır fakat orijinal ve kendin olmak yorucu olabilir. Herkeslerle mücadele edersiniz bir kere hatta bazen yalnız kaldığınız zamanlar bile olabilir. Eğer bu soruyu kendinize soruyorsanız herkes gibi olup olmadığınızı yeniden düşünmelisiniz.

3. Rahat mı yoksa macera dolu bir yaşam mı tercih edeceksiniz?

Rahat bir yaşam mı, yoksa macera dolu mu?

Rahat bir yaşam mı yoksa macera dolu mu? Aslında cevabı belli. Nasıl ki konfor alanımızdan çıkamadığımız zaman, kendimiz için farklı olan şeyler denemediğimizde gelişemiyorsak rahat bir yaşam sürerken de böyle olabiliriz fakat mücadelerle dolu bir yaşamın bize birçok öğretisi olur ve aynı zamanda bizi güçlü kılar.

4. Eleştirilere açık mı olacaksınız, dediğim dedik mi?

Eleştirilere açık mısınız, yoksa dediğim dedik birisi misiniz?

Eleştirilere açık olan insanlar gelişime de açıklardır aynı zamanda öğrenecekleri her yeni bir bilginin ve aldıkları her bir eleştirinin kendi ufuklarını geliştireceklerine inanırlar. Öte yandan bir de dediğim dedik insanlar vardır ve genellikle bu tarz insanlardan pek de hoşlanmayız fakat ortaya koydukları işlerin sonuçlarına baktığımız zaman başarılı olanlarının hangilerini olduğunu düşünmeliyiz.

5. Hatalı olduğunuzda ne yapacaksınız?

Hatalı olduğunuzda ne yapacaksınız?

Her insan hata yapar, hata yapmak doğamızda olan bir eylemdir ancak asıl önemli olan hata yaptığımızda nasıl hareket edeceğimiz ve nasıl tepki vereceğimizdir. En önemlisi de hatalı olduğumuzu söyleyen kişiye olan tavrımızdır. Hatalı olduğumuzdaki davranış biçimimiz aslında bize hangi yolda olduğumuzu söyler.

6. Reddedilme korkusuyla mı yaşayacaksınız, yoksa aşkınızı itiraf mı edeceksiniz?

Reddedilme korkusuyla mı yaşayacaksınız, yoksa aşkınızı itiraf mı edeceksiniz?

Pişmanlıklarımızın arasına pek tabii aşk da girebilir. Peki ya aşk için ne yapacağız? Bir yanda reddedilirim korkusuyla yaşayanlar ve bir yanda da "ne olacaksa olsun" deyip konuşma cesareti gösterebilenler... Pişmanlıktan uzak bir hayat için hangi yöntemi seçmeniz gerektiği açıkça görülüyor. Her ikisinde de alacağımız sonuçlar bizi yine ihtimallere götürecek ama tabii ki denemeden sonucu görmenin imkanı yok.

7. Pişmanlıktan uzak bir hayat için hile yapmayı kabul edecek misiniz?

Pişmanlıktan uzak bir hayat için hile yapmayı kabul mü edeceksiniz?

Her zaman her hareketimizde dürüst müyüz? Kabul edelim, her zaman dürüst olmak oldukça zor bir şey. Yasal ve etik olduğu sürece hayatta ufak hileler yapmanın ya da işleri daha kısa yollardan halletmenin kimseye bir zararı olmaz. Ancak zor yoldan ilerlemek isteyen ve her şeyi olduğu gibi yaşamak isteyenler de olabilir. Önemli olan, hangi yöntemin sizi pişmanlıktan uzak bir hayat hedefine götüreceğidir. 

8. Zoru görünce pes mi edeceksiniz yoksa sonuna kadar mücadele mi edeceksiniz?

Zoru görünce pes mi edeceksiniz yoksa sonuna kadar mücadele mi edeceksiniz?

Pes etmek ya da mücadele etmek... Asıl odaklanmamız gereken ikisi de değildir. Odak noktamız her zaman hedefimiz olmalıdır. Belki de belirlediğimiz hedef doğru değildir ve vazgeçmemiz gerekiyordur. İşte böyle bir durumda dah doğru bir hedef belirlemeliyiz. Bazense hedef gayet nettir, kişi nasıl bir yol izleyeceğinin bilincindedir ve bu hedef uğruna mücadele eder. Bu noktada anlıyoruz ki pes etmeyi de mücadele etmeyi de yüceltmenin anlamı yok. 

9. Yapıcı mı yoksa alaycı mı olacaksınız?

Yapıcı mı yoksa alaycı mı olacaksınız?

Bazılarımız sürekli alay eder: eksiklerimizle, yanlışlarımızla ve daha birçok özelliğimizle ilgili. Bu alay etmeyi de çok iyi becerirler fakat bu insanlara baktığımızda ortaya üretip de koyduğu tek bir şey bile göremeyiz. Bazılarımızda vardır ki dalga geçilebilirliği olan bir durumda dahi yanlışlığı ve eksikliği ortadan kaldırmak için her şeyi yaparlar. Yapıcı olabilmek zor bir seçimdir.

10. Başkalarını kırmamak için nazik olmanın bedelini ödemeye hazır mısınız?

Başkalarını kırmamak için nazik olmanın bedelini ödemeye hazır mısınız?

Hayır diyebilmek ya da diğer tarafın karşısında çoğu zaman nazik kalmak, ikisinin de pek çok olumlu ve olumsuz yanı var. Nazik kalıp kimseyi kımadan yaşamanın da hayır diyerek ardımızda kırık kalpler bırakmanın da elbette ki bir bedeli var. Pişmanlıktan uzak bir hayat için arkanızda kırık kalpler bırakabilir ya da biraz bedel ödeyerek kalplerde bir yer edinebilirsiniz. 

Jeff Bezos'tan pişmanlık üzerine kendinize sormanız gereken sorulardan ve izlemeniz gereken adımlardan bahsettik. Soruların doğru bir yanıtı olmadığı gibi asıl doğru yanıtların sizin hangi yolda olduğunuza ve hangi deneyimlere sahip olduğunuza bağlı olduğunu unutmayın.

 

Özgün İçerik

 


 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

1 Yorum

  • Eda Nur Soysal

    İnsana kendini sorgulatan sorular, harika bir derleme olmuş, eline sağlık✨✨

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.