Öğrenci Kariyeri Banner

Japonlar Günümüzde Dahi Neden Hâlâ Oturarak Yemek Yiyor? Bu Kültürün Altında Yatan Sebepler

Japonlar Günümüzde Dahi Neden Hâlâ Oturarak Yemek Yiyor? Bu Kültürün Altında Yatan Sebepler

Birçoğumuzun da bildiği üzere Japon kültüründe yerde yemek yeme alışkanlığı yüzyıllardır süregelmektedir. Türk kültüründe de buna benzer bir alışkanlık olsa da günümüzde çok yaygın olarak devam etmiyor. Bizlere kıyasla Japonlar hala ve devamlılıkla yerde yemek yeme alışkanlıklarını devam ettiriyorlar. Peki ya bunun arkasında yatan sebep ne olabilir? Hadi gelin birlikte bu yazımda bu alışkanlığı inceleyelim. 

  • Bu alışkanlığın ana sebebi gelenekten geliyor.

japon

Japonlar, kültürlerine duydukları gurur ve güçlü disiplinli yanlarıyla bilinirler, bu nedenle hala bu geleneği katı bir şekilde ve zevkle uygulamaya devam etmeleri onlar için gayet normal. Buna ek olarak Japonlar lüks restoranlarda dahi yere oturarak yiyor. Bu da çoğu insanı şaşırtan bir yön.

 

  • Oturarak yemek yemenin bir kültürel adı var: Tatami Kültürü

japon

Bu kültür aslında Çinlilerin yere oturma kültüründen gelmektedir ve daha sonraları "Tatami kültürü" denen bir kültüre dönüşmüştür. Tatami bir çeşit yer kaplaması malzemesi ya da yer matıdır ve hala geleneksel Japon stilli evlerde bulunmaktadır. Bu Japonların yere oturmayı tercih etmesinin başka bir nedenidir. Tatamiler sağlam zeminler değillerdir ve bu nedenle sandalyeleri uzun süre destekleyemezler. Ama yine de Japonlar, Japon iklimi ile çok iyi uyumlu olan tatamiyi kullanmayı tercih ederler.

 

  • Bu kültürün bir diğer sebebi de alanın korunmasıdır.

japon

Japonya küçük ve kalabalık bir ülke olması nedeniyle yer tasarrufu oldukça önem arz eder bu küçük adalar ülkesinde. Bu sebeple yerde oturdukları yumuşak zemini ister salon, ister uyuma alanı, isterse yemek alanı olarak kullanıyorlar.

 

  • Yer koltuklarının tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise Japonya'nın deprem ve tsunami eğilimli bir bölgede olmasıdır.

japon

Doğal bir afetle karşı karşıya kaldıkları zaman evin içerisinde daha az mobilya barındırmaları daha güvenli bir ortam yaratır. Ayrıca yerde uyumaları ve daha az eşyaya sahip olmaları olası bir afet durumunda evden çıkışlarını da hızlandırmaktadır.

 

  • Ülkenin ada ülkesi olması ise bir başka nedendir.

japon

Japonya, diğer ülkelerden izole edilmiş bir ada ülkesidir, dolayısıyla etki ve istilalardan uzaktır. Song ve Yuan Hanedanları'ndan sonra Çin ile Japonya arasındaki ticaret ilişkileri koptuğunda, sandalyeler uzun bir süre Japonya'ya tanıtılamadı. Ayrıca Japonların geleneklerine ve yaşam tarzlarına bağlı kaldıkları bilinmektedir; bir konuda etkili bir çözüm bulduklarında, ondan hemen kopamazlar ve bağlı kalırlar.

 

  • Bu gelenek beraberinde birçok açıdan fayda sağlar.

japom

Yere oturarak yemek yemek sindirimi hızlandırır. Mideye kan akışı artar, yiyeceklerin kolayca sindirilmesine ve besinlerden en fazla yararı almaya yardımcı olduğuna inanılır. Tabaktan yiyecek almak için öne doğru eğilmek ve ardından yutmak için başlangıç ​​pozisyonuna geri dönmek de karın kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Vücudun esnemesine ve eklemlerin sağlıklı olmasına katkı sağlar, vücut duruşunu geliştirir. Bir sandalyede çok uzun süre oturmak sırtın ağrımasına, kalçanın sertleşmesine ve omurgadaki disklerin gerilmesine neden olabilirken, yerde oturmak dizleri ve kalçayı esnetir. Diz çökme ve çömelme gibi bazı oturma duruşları, bir sandalyede otururken aktif olmayan kasların çalıştırılmasına teşvik ettiği için dinlenirken bile kasların çalışmasını sağlar.


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.