Öğrenci Kariyeri Banner

Japon Deprem Uzmanı, İstanbul'da Boşaltılması Gereken İlçeleri Açıkladı!

Japon Deprem Uzmanı, İstanbul'da Boşaltılması Gereken İlçeleri Açıkladı!

Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, beklenen Marmara depremine yönelik açıklama yaparak İstanbul'da boşaltılması gereken ilçeleri saydı.

'Türkiye Depreme Hiç Hazır Değil'!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası Marmara depremiyle ilgili yaptığı uyarıda, zemini iyi olmayan yerleri açıkladı. Moriwaki, "İstanbul depremi çok yakın derken, hemen yarın olabilir. Bir sene içinde olabilir, on sene içinde olabilir. Ama insan hazır olmalı" diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm gözler tekrar Marmara Bölgesi'ne çevrildi. "Kahramanmaraş depreminin yarattığı yıkım nedeniyle bana göre büyüklüğü 7.9" diyen Moriwaki, "1930’da Erzincan, 41’de Tokat depremi oldu. Doğudan batıya gidiyor. Tanrı sizi uyarıyor, şimdiden hazır olun diye. Kahramanmaraş’taki deprem sonrası denizin içinde, Kıbrıs tarafında deprem olabilir veya öbür tarafta, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van’da olabilir. Marmara’da Bölgesi’nde olabilir" ifadelerini kullandı

'Buralar Konut Bölgesi Olmamalı'!

Yoshinori Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Marmara Bölgesi’nin risk altında olduğunu düşünüyorum. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolu var. O kuzey kolunun bu noktasının tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Kimse ne zaman olacağını söyleyemez ama bir gün gelecek, bu depremi az hasarla atlatmak için hazır olmak lazım. İstanbul’da zemini iyi olmayan Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Avcılar ve Büyükçekmece’nin sıra sıra boşaltılması düşünülebilir. Buralar konut bölgesi olmamalı."

İstanbul Depremi'nin ne zaman olacağına yönelik açıklamalarda bulunan Japon deprem uzmanı, "Bana hep soruyorlar; İstanbul Depremi ne zaman, ne kadar büyüklükte olacak diye. Ama bunu hiç kimse yüzde 100 bilemez. Çünkü bir hesaplama yöntemi yok. İstanbul depremi çok yakın derken, hemen yarın olabilir. Bir sene içinde olabilir, on sene içinde olabilir. Ama insan hazır olmalı. Şimdi hazır olunmalı. Bu anlamda hazırlığı hemen yapmak lazım.

Türkiye depreme hiç hazır değil. Okulda fazla deprem öğretilmiyor. Senede bir kere okulda tatbikat yapmak yetmez. Haftada iki kez tatbikat yaptırın. En önemlisi anaokulundan itibaren deprem eğitimi verilmeli. Bu eğitimi temelden, çocukluktan vermek gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.