Öğrenci Kariyeri Banner

James Webb'den Büyüleyici Bir Fotoğraf Daha Geldi!

James Webb'den Büyüleyici Bir Fotoğraf Daha Geldi!

James Webb Uzay Teleskobu, yine gözlerimize inanamayacağımız mükemmelikte bir fotoğradf çekti. Tarantula Bulutsusu'nun görüntüsünü yakalayan teleskop, Büyük Patlama aydınlatılmasını sağlayabilecek yeni bir delil sağladı.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzaya gönderdiği ilk günden beri de uzayın derinlikleri ile ilgili çok büyük işlere imza atan James Webb Uzay Teleskobu, yine harika bir işe imza attı. 10 milyar dolara mal edilen ve bugüne dek uzaya gönderilen en güçlü teleskop olan Webb, "Tarantula Bulutsusu"nun fotoğrafını çekmeyi başardı.

İlk Kez Ayrıntılı Görünütlenebildi!

Tarantula Bulutsusu'nun bulunduğu bölge "30 Doradus" olarak isimlendiriliyor ve uzun zamandır da uzay gözlemcilerinin favorileri arasında bulunuyordu. Bu bölgede oldukça genç yıldızlar vardı ve uzmanlar, bu yıldızlardan bilgi toplayarak evrenle ilgili gizemleri çözmeye çalışıyorlardı. Webb de tüm bu gizemleri aydınlatabilme yolunda önemli bir işe imza attı. Tarantula Bulutsusu'nun detaylı görüntüsü, ilk kez elde edildi.

Yukarıda yer alan eşsiz görüntü, James Webb Uzay Teleskobu'nun birden çok ekipmanının birlikte çalışması sonucu çekildi. 

Teleskopta bulunan "MIRI" isimli bir ekipman ise sıcak halde olan genç yıldızları soluklaştırdı ve bu sayede "daha soğuk" alanlara odaklandı. Teleskop, 30 Doradus bölgesinde yıldız olma aşamasındaki ilk adımı atmış olan önyıldızları görüntülemeyi başardı. 

Tarantula Bulutsusu çevresinde yaşanan olaylar, Büyük Patlama sonrası yaşanan yıldız oluşumları ile muhtemelen aynı kimyasal bileşimlere sahip. Bilim insanları tarafından yapılacak çalışmalar, 161 bin ışık yılı uzaktan gelen bu görüntülerle evrenin nasıl var olduğunu ortaya koyabilir.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.