Öğrenci Kariyeri Banner

İzmir'in Gözde Yerlerinden: Tarihi Asansör

İzmir'in Gözde Yerlerinden: Tarihi Asansör

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan Tarihi Asansörden İzmir’in eşsiz manzarasını izlemek insanın içine ayrı bir huzur veriyor. Şimdi sizlere kısaca Tarihi Asansörün çok bilinmeyen hikayesinden bahsedeceğim.

Zamanında Karataş Zengin Yahudi ailelerin yaşadığı semtti. Sahil Şeridindeki Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi arasındaki yükseklik farkı 58 metreydi. İki yerleşim yeri arasındaki yaya ulaşımı, Müslüman nüfusun “Karataş Merdiveni”, Yahudilerin ise en üst bölümünde bululunan Devidas Ailesi’nin evi dolayısıyla “Devidasların Merdiveni” olarak adlandırılan 155 basamaklı sokak merdiveniyle sağlanıyordu. Devidas Ailesi’nin reisi bir gün merdivenlerde düşüp ayağının kırılması üzerine, sahil kesiminde oturan ve Devidas Ailesi’nin yakın dostu olan Nesim Levi Bayraklıoğlu, iki yerleşim arasında yaya ulaşımını kolaylaştırmak üzere tarihi asansörü yaptırır.

Asansör giriş kapısının üzerinde hem İbranice hem de Fransızca “Asansör 1907 yılında Nissim Levy tarafından inşa ettirilmiştir’” yazılı kitabe bulunuyor. Taş yapı temeli üzerine tuğla örülü asansörün taş yapı bölümünün ardından balkona kadar iki kademede ufalarak devam eden tuğla döşemeleri, Marsilya’dan özel olarak getirilmiş.

Ziyaret Günleri, Saat Ve Giriş Ücreti

Haftanın her günü açık olan asansörün çalışma saatleri, 08:00-00:00 arasıdır ve bu Tarihi Asansör‘ün giriş ücreti yoktur. Olur da bir gün yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü İzmir’in manzarasını en iyi görebileceğiniz yerlerden birisi Tarihi Asansör.

Nasıl Gidilir?

Tarihi Asansör’e ulaşım oldukça kolaydır. Halkapınar – Fahrettin Altay Tramvayı ile Karataş durağında inip sahile paralel iç caddeye geçtiğinizde “Dario Moreno Sokağı” na ulaşabilirsiniz. Ayrıca asansöre Konak meydandan ulaşmak oldukça kolaydır. Asansöre bir diğer ulaşım Metroyla Üçyol istasyonu Betonyol çıkışıdır.

Adres:

Turgut Reis, Şht. Nihatbey Cd. 76/A, 03500 – Konak / İzmir

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Hülya Yavuz tarafından oluşturulmuştur.


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.