Öğrenci Kariyeri Banner

İstediğinizi Elde Etmenizi Sağlayacak Algı Yönetimi Tüyoları

İstediğinizi Elde Etmenizi Sağlayacak Algı Yönetimi Tüyoları

Ekşisözlük'te yer alan bir yazıda günlük hayatta ya da iş hayatında işimize yarayacak, algı yönetiminde oldukça etkili 4 püf noktaya yer verilmiş.

İşte işinize yarayacak 4 algı yönetimi tüyosu:

Beden Dili:

İnsanlara mesajlarınızın büyük kısmı bedeniniz tarafından iletilir. Bu sebeple de beden dili oldukça önemlidir. Bunu kontrolünüz dışında yapmak yerine belli bir kontrol dahilinde kullanabilenler büyük avantaj elde ederler.

Örneğin: avuç içlerinizi yukarı tutarak konuşmak güven duygusu uyandırır. tam tersine avuç içini yere tutarak yaptığınız el hareketleri insanları korkutur. Bu sebeple birinden bir şeyler rica ederken avuç içlerinizi mutlaka yukarıda tutun. Ancak birilerine emir verirken de tam tersine avuç içlerinizi yere döndürün. 

El sıkışırken avuç içinizi yukarı getirirseniz karşı tarafa ben sana tehdit değilim ve sana itaat ediyorum mesajı verirsiniz. Tersi olarak avuç içiniz aşağıda olarak el sıkışırsanız bu da ben üstünüm mesajı verir. Otorite kurmak istediğiniz astlarınızla bu şekilde el sıkışmak da iyi fikirdir.

Bakış Açısı:

Manipülasyon ve algı yönetimin temeli insanların bakış açısını değiştirmekte yatar. Karşınıdaki insanın dünyaya bakış açısını değiştirir ve kendi açınızı sahiplenmelerini sağlarsınız. Kendine ve başkalarına telkin de bakış açınızı etkileyebilir. Örneğin: eğer uykusuz kalmışsanız sonraki gün kendi kendinize yalan da olsa "dün gece uykumu çok iyi aldım" diyerek telkin verirseniz beyniniz otomatik olarak kendini uykulu hissetmeyecektir. 

Bilgili ve aşırı rasyonel insanlar kendilerini çok sert eleştirdikleri ve her şeyi düşünmeye çalıştıkları için kendilerine güvensiz olur ve kendilerini olduklarından daha niteliksiz görürler. ancak bilgisiz ve cahil insanlar tam tersine kendilerini olduklarından daha nitelikli görürler ve her şeye atlarlar.

Psikolojik Kaldıraç Kullanma:

Hepimizin psikolojik olarak güçlü ve zayıf olduğu yönler vardır. Özellikle ihtiyaçlarımızı bu zayıflıklar belirler. Bir insanın psikolojik profilini doğru tahmin edip onun doğru düğmelerine basarsanız bir çok şeyi pilli robot gibi yaptığını görebilirsiniz.

Zamanlama Sanatı:

Manipülasyonda en önemli meselelerden bir tanesi de zamanlamadır. İnsanların sıkıntılı zamanında susmayı ve bir şeyler isteyecekseniz bunları en neşeli veya yeni fikirlere açık oldukları zamanlarda yapmayı öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.

Columbia Üniversitesi'nden Jonathan Levav yaptığı araştırmada bir mahkemede verilen binden fazla tahliye kararını incelemiş. Bu kararları belli bilgisayar programlarıyla analiz ettikten sonra ulaştığı sonuca göre; tahliye için mahkemeye başvurup tahliyeleri onaylanan mahkumların yüzde altmış beşi bu kararları sabahın erken saatlerinde ve öğle tatilinden hemen sonra almışlar. 

Yani, amerikalı hakimler günün ilk saatlerinde işe yeni başladıkları, neşeli ve karınlarının da tok olduğu saatlerde ve öğlen tatilinden hemen sonra verdikleri kararların çoğunda tahliye başvurusu yapan mahkumların başvurularını onaylamış ve onları özgürlüğe salmış.

Sonuç olarak, önemli bir görüşme yapacağınız zaman bunu ya günün ilk saatlerinde yapın ya da öğle tatilinden hemen sonra.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.