Öğrenci Kariyeri Banner

İşte Sağlıklı Bir Psikolojinin Yolları!

İşte Sağlıklı Bir Psikolojinin Yolları!

Dünya gün geçtikçe daha korkutucu bir yer haline geliyor. Bu durumu kafaya takmamaya çalışsak bile ister istemez hepimiz geriliyoruz ve psikolojimizin bozulmasını engelleyemiyoruz. Kendinizi çözümsüz hissetmeniz doğal ancak yalnız değilsiniz.Psikolojiyi korumanın yolları elbette var. Psikoloji nasıl düzelir merak ediyorsanız bu basit yöntemleri mutlaka uygulayın. 

İşte Sağlıklı Bir Psikolojinin Yolları:

 

Belirli rutinler oluşturun ve düzenli olun: 

Dünyadaki bu  kaosun içinde kendinize bazı temel rutinler belirleyerek hayatınızı çok daha planlı bir hale getirebilirsiniz.Her istediğinizi yapıyor olmak sizi rahatsız hissettirebilir çünkü doğada bile bir denge ve düzen vardır, sizin neden bir düzeniniz olmasın? 

Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin:

 Egzersiz yaptığınız zaman sadece fiziksel olarak sağlıklı olmuyorsunuz, aynı zamanda mutluluk hormonu da salgılıyorsunuz. Devamlı yatıyor ve oturuyorsanız rutininiz ve dolayısıyla psikolojiniz bozulacaktır. Spor salonuna para vermek istemeyenlere soralım: şınav çekmek, mekik çekmek, yürümek de mi paralı?

 

Haftanın bir gününü kendinize ayırın ve bir hobiye sahip olun:

Sizi mutlu edecek hobiyi yalnızca siz seçebilirsiniz. Herkesin en az haftanın bir günü izni vardır. O gün mutlaka kendinize vakit ayırın. Mutlaka para harcamanıza gerek yok, mesela en sevdiğiniz film serisini açın ve baştan sonra yeniden izleyin, en sevdiğiniz kitaptan bırkaç sayfa okuyun. Emin olun sizi mutlu edecek küçük bir şey bile olsa psikolojinize olumlu etki edecektir.

 

Uyku saatlerinizi düzenleyin:

Psikolojik sorunlar yaşayan insanlarda ilk bozulan şey uyku düzeni olur. Gece yatmak bilmez, sabah kalkmaz bilmez ve hatta uyuyamaz. Dolayısıyla ruh hali giderek daha da karanlık bir hâl alır. Kendinize bir yatma ve kalkma saati belirleyin. Zaman içinde kalkma saatiniz düzene girdikçe  uyku saatiniz de buna uygun şekilde düzenlenecektir. Uzmanlar en az 7 saat uyku öneriyor ama kişiden kişiye göre değişebilir.

 

Çok uzun süre aç kalmayın:

Uzun süre aç kalmak şekerinizi düşürür ve  sizi sinirlendirir. Elbette devamlı bir şeyler yemeyin ama yemek yemek de insana zevk verir. Çalışırken bir şeyler atıştırmak, güzel bir film izlerken bir şeyler yemek sizi mutlu ediyorsa yapın.

 

Teknolojik alet kullanımını sınırlandırın ve sosyal medyada çok vakit geçirmeyin:

Zaten psikolojisi bozuk olan bir kişi devamlı sosyal medyaya maruz kaldıkça ister istemez olumsuz etkilenecek ve en  kötüsü yalnızca iyi yanını gördüğü şeylerle kendini kıyaslayarak daha da mutsuz olacaktır. Tamamen telefonu bırakın, interneti kapatın diyemeyiz. En azından her dakika sosyal medya platformlarına giriş yapmayın.

 

Her gün en az 20 sayfa kitap okuyun:

Teknolojinin insanlara verdiği en büyük zarar, kitap okuma alışkanlığımızı yok etmesi oldu. Mutlaka klasiklerden okumanıza gerek yok, ne seviyorsanız onu okuyun. Oturacağım ve bugün bu kitabı bitireceğim diye düşünmeyin. Her gün on sayfa ile başlayın. Size iyi geldiğini hissettikçe bu sayı  kendi kendine artacak. 

 

Ruh halinize iyi gelecek müzikler dinleyin:

Müzik ruhun gıdası, bunu kabul ediyoruz. Bazen bir müzik insanı geriyor ya da ruh halini olumsuz etkiliyor. Psikolojinize iyi gelecek bir yöntem olarak müzik zevkinizi gözden geçirin ve en azından kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda huzur veren müzikler dinlemeye çalışın.

 

Bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin:

Psikoloji büyük bir bilim. Elbette ki uzmanlar bazı şeyleri bizden çok daha iyi biliyorlar. Eğer hemen biriyle görüşmeye hazır değilseniz konunun uzmanları tarafından hazırlanmış olan bazı makaleleri okuyarak işe başlayabilirsiniz.

 

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.