Öğrenci Kariyeri Banner

İstanbul’un Tam Kalbinde Bir Kültür-Sanat Merkezi: Müze Gazhane

İstanbul’un Tam Kalbinde Bir Kültür-Sanat Merkezi: Müze Gazhane

Müze Gazhane, 130 yıllık Hasanpaşa Gazhanesi’nin uzun soluklu bir mücadele ve çok yönlü bir restorasyon projesiyle dönüştürülmesi sonucu İstanbul’a kazandırılan yeni bir “yaşam alanı”.

Bir buluşma durağı olarak İstanbullulara nefes aldıran Müze Gazhane, kendini sadece durağan bir “yaratıcı mekân” olarak konumlandırmıyor. Yeni işlevi, şehre yaydığı yepyeni enerjisi, çok amaçlı kullanım alanları, etkinlikleri ve mahalleyi tüm unsurlarıyla içine alan geçişkenliğiyle yaşamın tam içinde, aktif bir kamusal alan olmayı amaçlıyor. Kültürü, sanatı, bilimi herkes için ulaşılabilir kılmayı ilke edinen Müze Gazhane, dönüştürücü gücünü ise birlikte düşünen, kente dair hafızayı birlikte güncelleyen ve katılımcılığı benimseyen yapısından alıyor.

Dönüşümü

Anadolu Yakasının ikinci, İstanbul’un ise son gazhanesi olarak 1891 yılında hizmet vermeye başlayan Hasanpaşa Gazhanesi, tam 101 yıl boyunca şehrin aydınlatma ve yakıt ihtiyacını karşıladı. Zamanla teknolojisi eskidi, çevre ve insan sağlığı için sakıncalı olduğu düşünüldü. 1993 yılında şehrin diğer gazhaneleriyle birlikte üretimine son verildi.

130 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından olan tarihi yapı, bir dönem İETT garajı olarak kullanıldıktan sonra kendi haline terk edilmişken yıllarca süren kamusal bir mücadeleyle kurtarılarak kapsamlı bir restorasyon sürecine alındı. Yeni dönemde kültür - sanat odaklı bir “yaşam alanı” konseptiyle İstanbul’a kazandırılan Müze Gazhane, 9 Temmuz 2021 tarihinde İstanbullulara kapılarını açtı.

7’den 70’e tüm kent sakinlerini kucaklayan Müze Gazhane, yerel mirasından ve kamusal yapısından gücü, evrensel bir vizyonla birleştirerek İstanbul için ilham verici bir yaşam durağına dönüşmeyi amaçlıyor.

Mekanlar

Müze Gazhane, toplam 32 bin metrekarelik bir alana yayılan yerleşkesinde İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, 7/24 açık olan Afife Batur Kütüphanesi ve sesli / sessiz çalışma alanları, Gazhane Galeri, geçici sergi alanı, İBB Şehir Tiyatroları’na ait iki tiyatro & konser salonu ve İstanbul Kitapçısı’nın yanı sıra kafe, restoran, kapalı otopark gibi farklı ihtiyaçlara yanıt verecek mekânlara ev sahipliği yapıyor. Yeşil alanlarıyla da dikkat çeken müzenin bahçesinde ise 7 heykeltraşın Haliç Tersanesi’nde atık materyallerden ürettiği heykeller ziyaretçileri karşılıyor.

Ayrıca Müze Gazhane Hava Kararınca sahnesi 15 Aralık Çarşamba günü Avrupa caz-swing tarzını Anadolu’ya taşıyan Türkiye’nin önde gelen caz gitaristlerinden Bilal Karaman ile başarılı saksafon virtüözlerinden Barış Ertürk'ü ağırlıyor. Etkinliğe 20.00’de ücretsiz olarak katılabilirsiniz.

Kaynak için tıklayın


Kadri Mervan Gezer

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kadri Mervan Gezer..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.