Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinde Yeni Soru: Salgın Hastalık Sürecinde Ne Yaptın ?

İş Görüşmelerinde Yeni Soru: Salgın Hastalık Sürecinde Ne Yaptın ?

Günümüz için kilit soru: Pandemi sürecinde neler yaptın? Peki, bu soruya verilecek cevabın hazır mı?

Bir iş görüşmesi esnasında adayların, gerek mesleki gerekse davranışsal yetkinliklerini analiz edebilmek için pek çok soru sorulur. Adaylar, bu soruların birçoğuna ilgili kitapları ya da blog sayfalarını okuyarak ulaşabilir. Fakat geçirdiğimiz pandemi süreci nedeniyle var olan sorulara bir yenisi daha eklendi. İnsan kaynakları proje danışmanı İpek Aral, bu soruya nasıl cevap verilmesi gerektiğini yazımızda anlattı.

Yaşanan salgın süreciyle birlikte hem mülakat şekilleri hem de bu mülakatlarda adaylara yöneltilen sorular değişti. Bugün mülakatlarda sorulan o her zaman sorulan klasik sorular arasına bir soru daha eklendi ki o da:

 “Pandemi sürecinde neler yaptın?”

Şimdi eminim bu soruyu okuyan herkesin gözünün önünden son üç ay bir film şeridi gibi hızlıca geçti. İster halihazırda bir şirkette çalışıyor ol, istersen de aktif şekilde iş arayan bir kişi ol, bu sorunun altını nasıl doldurduğun sana iş hayatında hiç düşünemeyeceğin fırsatlar yaratabilir.

Pandemi sürecinin insanlar üzerinde çok farklı etkileri oldu. Kimisi başlangıçta alışmakta sıkıntılıydı, ama sonra alıştı. Kimisi ise başta yüksek motivasyonluyken, ilerleyen zamanlarda bu süreçte bocalamaya başladı. 

Yaşadığımız bu zor ve sıkıntılı zamanlar hepimiz için büyük bir imtihan ve bu imtihan halen de bitmiş değil. Bundan dolayı bu imtihanı başarıyla vermenin özellikle iş arama sürecindeysek anlamını, yollarını ve  sonuçlarını dikkatlice düşünmemiz gerekir. Çünkü bir insanın gerçekten yapabildikleri en fazla zor zamanlardaki davranışlarıyla, tercihleriyle, geliştirmesi ve ilertmesi ile  anlaşılır.

Olası bir iş görüşmesini fırsata dönüştürmek için bir harita çıkartacak olursak, aşağıdaki süreçleri ve örnek davranışları izleyebiliriz;

1. Adım – Adapte oldum

 

  • Salgın sürecinin yarattığı üzüntü ve korku duygusunu kontrol altına aldım ve her yeni güne şükür ederek motivasyonla başladım.

2. Adım – Araştırdım ve planladım

  • Bu süreci sağlığım ve gelişimim için nasıl kullanabilirim diye sürekli araştırmalar yaptım, aileme, arkadaşlarıma ve öğretmenlerime danıştım. Neler yapabileceğimi bir zaman ve aksiyon planına oturttum.
  • Kendime küçük kazanımlar tanımladım.

3. Adım – Aksiyona geçtim

  • Sağlığımı korumak için düzenli bir şekil de spor yaptım.
  • Gelişimim için farklı internet ortamlarındaki programlara katıldım, seminerleri takip ettim.
  • Kitap okudum ve gündemi takip ettim.

4. Adım – Değerlendirdim

  • Zaman ve aksiyon planım çerçevesinde yaptıklarımı, yapamadıklarımı ve anlık gelişen olaylardan elde ettiğim tüm sonuçları değerlendirdim.

5. Adım – İyileştirdim-Geliştirdim

  • Değerlendirmelerim sonunda planımda iyileştirme, düzeltme ve geliştirmeler yaptım.

 

Bir iş görüşmesinde “Pandemi sürecinde neler yaptın?” sorusuna adaylar ne kadar hazırlıklı, özgün ve bilinçli cevap verirse, bu kişiye hiç aklına bile gelmeyecek fırsatlar yaratabilir.

Krizin yarattığı bu fırsatları kaçırmayın, değerlendirin çünkü her şey kendimiz için! 

 

Kaynakça


Elif Turanlıgil

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Elif Turanlıgil..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.