Öğrenci Kariyeri Banner

İş Görüşmelerinde İşverenlerin Adayı Ölçmek İçin Uyguladığı 5 Taktik!

İş Görüşmelerinde İşverenlerin Adayı Ölçmek İçin Uyguladığı 5 Taktik!

Artık iş görüşmelerinde yalnızca özgeçmiş ve sıradan bir mülakat yeterli olmuyor. İşverenler, adayı daha yakından tanıyabilmek, tepkilerini ölçebilmek için birtakım testler uyguluyorlar. Ancak bunları adayın fark etmeyeceği şekilde yapıyorlar.

İşte bu testlerden bazıları:

1. Görüşme esnasında kahve ikram edilir

Mülakat esnasında işveren, adaya fincanda kahve ikram eder. Bunu yapmasındaki amaç ise mülakattan sonra, adayın o fincanla ne yapacağını görmek istemesidir. Nereye koyacağını mı soracak, bardağı masaya mı bırakacak yoksa mutfağa mı götürecek?

Adayın kahve fincanını bırakırken verdiği tepki, onun ne kadar disiplinli olduğu hakkında bilgi verebilir. 

2. Görüşmeyi bilinçli bir şekilde bekletmek

Görüşme saat 9’da planlanmışsa işveren muhtemelen o saatte “meşgul”dür ve adaydan beklemesi istenir. Bu numara ise, stresli durumlarda adayın duygusal olarak ne kadar kararlı olduğunu ve genel olarak bu pozisyonu ne kadar almak istediğini gösterebilir. 

3. Görüşülen kişi sizden garip isteklerde bulunabilir

Örneğin oldukça önemli gördüğünü söylediği bir belgeyi yırtmanızı isteyebilir ya da kendisinin üstüne kahve dökmenizi… Bu durumda işveren, adayın “kalıplarının dışına çıktığını” ve risk alabildiğini görmek ister.

4. Aday, tüm ekibe tanıtılır

İşverenin, mülakattan sonra adaya potansiyel meslektaşları ile iletişim kurma şansı sunması mümkündür. Bu ofiste veya ofis dışında olabilir. Bu basit bir jest değil, ekibin aday hakkındaki görüşlerini anlamak için yapılan bir testtir.

Ortada bir ekip çalışması varsa, ekibe yeni girecek kişinin de fikirleri alınır.

5. Kalemini yere düşürür

İşverenin kalemini yere düşürmesi, duyarlı ve yardımsever adayları tespit etmesine yardımcı olabilecek bir başka testtir. İşveren kalemini yere düşürür, aday içgüdüsel olarak eğilir ve kalemi alırsa, bu işveren için olumlu bir tepkidir.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.