Öğrenci Kariyeri Banner

İş Bulma Oranı Düşük Olan Bölümler!

İş Bulma Oranı Düşük Olan Bölümler!

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, 18 Temmuz'da açıklandı. Tercih dönemi yaklaşırken sınav temposunun ardından üniversitelere gitmeye hazırlanan öğrenciler, bu kez meslek seçimleri adına doğru kararı vermeye çalışıyor.

Türkiye'de güncel olarak üniversite mezunlarının yüzde 12,4'ü işsiz statüsünü taşıyor. TÜİK’in her yıl sonu açıkladığı işgücü raporu incelendiğinde son beş yılın dördünde en yüksek işsizlik oranına sahip olanların sosyal hizmetler mezunları olduğu görülüyor.

Sanat İkinci Sırada

2016-2021 yılları arası incelendiğinde sosyal hizmet alanını yalnızca 2020 yılında “Gazetecilik ve Enformasyon” geride bırakmış. 2021 yılında yüzde 27,1 işsizlik oranına sahip olan sosyal hizmetleri, yüzde 19,4’le sanat takip etti.

Bu iki alanın ardından yüzde 18,3 ile gazetecilik ve enformasyon, yüzde 16,5 ile iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri, yüzde 15,9 ile mimarlık ve inşaat ve yüzde 15,8 ile kişisel hizmetler geldi.

TÜİK’in verilerine göre, son bir yılda işsizlik oranında en yüksek azalış 9,9 puanla gazetecilik ve enformasyon alanında gerçekleşirken; eğitim, sağlık, veterinerlik, sanat, tarım, beşeri bilimler ve bilişim alanlarında işsizlik oranlarında artış gözlemlendi.

Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler 

Ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfus; eğitim almayan, çalışmayan ve iş arayışında da bulunmayan gençler için oluşturulmuş bir kavram. TÜİK verilerinde ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfusun eğitim düzeyine bakıldığında yüksekokul mezunlarında bir yılda 5,1 puanlık bir artışla karşılaşılıyor.

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı’nın (OECD) ne eğitimde ne istihdamda olan 15-29 yaş arası gençler hakkındaki son verilerine bakıldığında Türkiye, üye ülkeler arasında yüzde 28,8’le en yüksek orana sahip üçüncü ülke. En yüksek oranlı iki ülke olarak yüzde 29,3’le Brezilya ve yüzde 29,8’le Kolombiya yer alıyor.

Türkiye’nin ardından yüzde 23,5 ve 22,1’le İtalya ve Meksika geliyor.  Bu alanda en düşük oranlı ilk beş ülke ise; yüzde 7’yle İsviçre, yüzde 7,2’yle Hollanda, yüzde 7,6’yla İsveç, yüzde 7,9’la Lüksemburg ve yüzde 7,9’la Norveç.

 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.