Öğrenci Kariyeri Banner

Instagram Kullanmıyorken Bile İzleniyor Muyuz?: iOS14'ün Şok Eden Güvenlik Açığı

Instagram Kullanmıyorken Bile İzleniyor Muyuz?: iOS14'ün Şok Eden Güvenlik Açığı

Teknoloji devi Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 14, taşıdığı önemli güvenlik özelliği üzerinden önemli bir durum daha ortaya çıkardı.

Resmi olarak WWDC 2020 sunumunda açıklanan tüm detaylarına burada ulaşabileceğiniz iOS 14 işletim sistemi, biliyorsunuz güvenlik konusunda çıtayı oldukça yükseltiyor. Yeni sürüm ile artık yaptığınız pano kopyalamalarının, hangi uygulamalar tarafından okunduğunu anlık olarak çıkan bildirimler üzerinden görebiliyorsunuz. Örneğin Notlar uygulamasında kopyaladığınız bir metni, girdiğiniz başka bir uygulama daha siz yapıştırmadan görüyorsa / okuyorsa, bu konuda hemen bir bildirim geliyor. Bu özellik yanında sürümde bir de kullandığınız uygulama kamera ya da mikrofona erişim sağlıyorsa üst kısımda ufak bir yeşil nokta ile gösteren bir özellik de bulunuyor. İşte bu özellik Instagram iOS uygulamasındaki bir hatayı (!) ortaya çıkardı.

Kısa süre önce kullanıcılar uygulamada normal olarak gezerken kamera ve mikrofona erişim sağlandığını fark etti. Ancak Instagram bunun bir hata olduğunu, kişiler uygulama içerisinde kamera uygulamasını açmadan kamera ve mikrofona erişim sağlamadıklarını aktardı. Bu sorunun çözüleceğini de aktaran firma, kesinlikle kullanıcıdan habersiz mikrofon ve kamera erişimi yapmadıklarını belirtti. Ancak çoğu kişi bunu tam olarak kabul etmiyor ve şu an firmaya “Daha önce bu durum nasıldı? Daha önce iPhone’ların kamerası / mikrofonu üzerinden habersiz dinleme / izleme yapılıyor muydu merak ediyoruz?” gibi soruları yöneltiyor. Ancak firma böyle bir şey olmadığını net olarak aktarıyor.

 

 

Kaynak


Gökçe Öztürk

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Öztürk..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.