Öğrenci Kariyeri Banner

İnsanoğlunun Baş Düşmanı; Radyasyon

İnsanoğlunun Baş Düşmanı; Radyasyon

Radyasyon, bilimsel tanımı "Işınım" olarak geçer. Fransızca kökenli bu kelime "Radiation" olduğu gibi dilimize çevrilmiştir. Radyasyon günlük hayatta en çok duyduğumuz kelime olabilir. Telefon, bilgisayar, televizyon hatta her elektronik cihaz ufak bile olsa radyasyon yaymaktadır. "Çocuğum radyasyon yayıyor o" diyen teyzelerimiz amcalarımız ne demek olduğunu biliyor mu radyasyonun? Ya da siz biliyor musunuz?


 

Radyasyon aslında enerji yayılımı veya aktarımıdır. Doğada enerji asla yok olmaz ve mutlaka bir formda bulunur. İşte bu enerji “elektromanyetik dalgalar”  olarak yayılırsa buna “Radyasyon” diyoruz. Radyoaktif maddeler dediğimiz maddeler “alfa, beta veya gama” ışınları şeklinde enerji yayarlar.

Neden bazı maddeler az radyasyon yayarken bazı maddeler çok yayıyor?

Bilindiği üzere elementlerde nötron, proton ve elektron olarak 3 ana parçacık bulunur. Bu elementlerden nötron sayısı proton sayısından fazla olanlar kararsız yapıda oluyor ve ışıma yapıyor. İşte zararlı olan kısım da burada başlıyor.

Alfa, beta, gama, X Işınları ile Kozmik Işınlar çok yüksek frekanslarda olduğundan, bu elektromanyetik parçacıklar kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahiptir. Bu bağların kırılması sonucu iyonlaşma gerçekleşir. Bu iyonlaşma da hücrede DNA’yı parçalamaya yetecek enerjiye sahiptir. Çocuğunuza bilgilerinizi DNA ile aktarıyorsunuz. Göz renginizi ve sizi siz yapan her şeyi DNA da yazan bilgiler belirliyor. İşte tam olarak bu noktada DNA’nın bozulmasının nelere sebep olacağını tahmin etmişsinizdir. Tabii ki üç kolunuz falan olmayacak...

Evet DNA’nız artık bozuk. Yani bu DNA ile verdiğiniz bilgiler yanlış. Ama göz renginizi veya kolunuzun uzunluğunu bir hücre belirlemiyor. Radyasyon DNA’nızı bozup göz renginizi değiştirebilir. Fakat bunu için göz renginizi belirleyen hücrelerin hepsinin aynı şekilde bozulması lazım. Bunun da çok düşük bir ihtimal olduğunu anlamak çok zor değil. Olayın asıl patlak verdiği mevzuyu hepimiz biliyoruz aslında "KANSER"

Karaciğerinizde bir hücre radyasyon ile bozulduğunu varsayalım. Radyasyonlu hücreniz diğer hücrelerde de olduğu gibi bölünmeye başlıyor (mitoz) bu radyasyonlu hücre grubuna ise "kist" adını veriyoruz ve bu kist hayatınızı alt üst ederek sizi öldürüyor.

Kısacası Radyasyon gördüğünüz temel etkiden çok da fazlasını yapmıyor. Fakat yaptığı zaman da tam yapıyor. Her gün vücudunuzda bir sürü kanserli hücrenin oluşup bunların bağışıklık sisteminiz tarafından elendiğini de belirteyim. Tabii bu kansere sebep olan tek şey radyasyon,değil sigara, alkol kullanımını da kansere yol açabiliyor.

Zamanında Radyasyon ile alakalı önemli çalışmalar yapmış olan ve bu çalışmaların kurbanı olan Marie Curie ile bitirelim.

Ürkek bir perinin ışığı gibi …

Marie Curie

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Selim ÇELEBİ tarafından oluşturulmuştur.


Abdülkadir Selim Çelebi

Yeditepe Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.