Öğrenci Kariyeri Banner

İnsanların Dış Görünüşleri İşe Alınmaya Etki Ediyor Mu? (Rapor)

İnsanların Dış Görünüşleri İşe Alınmaya Etki Ediyor Mu? (Rapor)

Fiziksel olarak daha az çekici olan adaylar, işe alım sürecinde ayrımcılığa uğruyor.

ABD’de yapılan bir araştırmada, görüntüyü değiştiren fotoğraf filtrelerinin bu ayrımcılığı ortaya koyup koyamayacağı araştırıldı.

İlk olarak 223 yönetici, iş hayatındaki sosyal hizmetler veya IT rolleri için, filtre kullanan ya da kullanmayan beyaz adayları değerlendirdi. İkinci araştırmada ise, 212 yönetici, insan kaynakları uzmanı rolü için, filtreli ya da filtresiz beyaz ve siyahi adayları değerlendirdi.

Araştırmanın ilk kısmında, güzelleştirici filtrelerin, özellikle kadın adayların işe alım ihtimalini artırdığı bulundu. Filtre kullanan kadın ve erkeklerin kullanmayanlara göre daha kabiliyetli; erkek adayların daha samimi olarak değerlendirildiği saptandı. 

İkinci kısımda ise, filtrelerin büyük oranda beyaz kadın adayların işe alınabilirliğinin artırdığı; bunu beyaz ve siyahi erkek adayların izlediği gözlendi. Filtreler özellikle siyahi insanların yeteneklerini öne çıkarırken beyaz kadın adaylar dışında tüm adayların samimi görünmesini sağladı.

Araştırmadaki samimiyet ve yetenek/kabiliyet parametrelerinin, işe alım süreçlerinde belirleyici olduğu da gözlendi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.