Öğrenci Kariyeri Banner

İngilizler'den Depremde Yıkılan Binalara İlişkin İlk Tespitler!

İngilizler'den Depremde Yıkılan Binalara İlişkin İlk Tespitler!

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen iki büyük deprem 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Depremin ardından bölgede incelemelerini sürdüren İngiliz araştırma ekibi, aldıkları ilk örneklerin sonuçlarını paylaştı.

6 Şubat tarihinde 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem, 11 ilde büyük bir yıkıma neden oldu, on binlerce insan dayanıksız binalar nedeniyle hayatını kaybetti. Depremin ardından birçok ekip bölgedeki binaları inceleme altına aldı. Bu ekiplerin arasında İngiltere'den gelen, yapı ve inşaat mühendislerinden oluşan bir ekip de yer alıyor.

Nehir Yatağından Alınan Taşlar Betona Karıştırılmış

İngiliz ekip, araştırmalarında çakıl karıştırılmış beton örnekleri gibi inşaatların düşük kalitede olduğuna dair bazı kanıtlar elde etti. Ayrıca bazı beton örneklerinde 6 santimetre boyunda büyük taşlara bile rastlandı. Cambridge Üniversitesi Yapılı Çevredeki Riskler Merkezi'nde görev yapan ekip liderlerinden Emily So, bu taşların betonun sağlamlığında çok ciddi sorunlar yarattığını belirtti.

Emily So, ayakta kalan binaların başarısından öğrenileceklerin de çöken binadan öğrenilecekler kadar önemli olduğunun altını çizdi. So, çöken binaların yanında sağlam binaların da olmasının, bu depremde çıkarılacak derslerde kilit rol oynadığını belirtti.

Mimarlık şirketi Arup’tan mühendis Ziggy Lbkowski’ye göre binalarda sismik izolatör gibi sistemlerin kurulması, maliyeti yalnızca yüzde 10-15 oranında artırıyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.