Öğrenci Kariyeri Banner

İlk İzlenim Nedir?

İlk İzlenim Nedir?

 

 İlk izlenim, insanlar üzerinde yarattığımız 30 saniye içinde oluşan düşüncelerdir. İlk izlenim her zaman bilinçaltına etki eder ve  daha sonrasında gelişen olumlu-olumsuz durumlara da etki eder.


   Biriyle tanıştığımız ilk birkaç saniyede kişisel ve  profesyonel olarak karşı tarafaki kişilerde bazı izlenimler bırakırız ve bu izlenimler kaydedilip ilerleyen süreçteki iletişimimizde de belirleyici bir etken olur. Karşılaşmanın ilk saniyelerinde beynin bilinçdışı seviyesinde birçok hareketlenme meydana gelir. Beyinde milyonlarca nöron aktif hâle gelir ve beyin karşıdaki insanı kategorize etmeye çalışır. "Neye benziyor? Nasıl giyinmiş? Ses tonu nasıl? Farkı ne?" gibi sorulara yanıt arayan beyin tüm bunları düşünce yoluyla yapar ve bunlarda bizim ilk izlenimimiz olur.                                                                  
   Tanıştığımız insanların zihnimizde bırakacağı ilk izlenimde sözcükler %7, sesimiz ve diksiyonumuz %38, beden dili ve görsel iletişimimiz ise %55 oranında bir etkiye sahiptir. Yani çoğu zaman ne söylediğimizden çok ne şekilde söylediğimiz çok daha önemlidir. Peki iyi bir ilk izlenim bırakmak için neler yapılması gerekir?


1)Doğru Giyim ve Dış Görünüş
Saç şeklimizden, giydiğimiz kıyafetlere, seçtiğimiz renklerden taktığımız aksesuarlara kadar dış görünüşümüzü oluşturan unsurların tamamı bizim hakkımızdaki ilk izlenim sürecinin en önemli kısmını oluşturur. Bu yüzden doğru bir ilk izlenim için her zaman abartıdan kaçınıp tercihimizi doğal şeylerden yana kullanmalıyız. Her yeni ortamın gerektirebileceği kendine has bir kıyafet tarzı olduğunu unutmayıp tercihlerimizi bu şekilde belirlemeliyiz.


2)Beden Dilinin Doğru Kullanılması
Beden dili, ruh halimizden kendimize olan güvenimize kadar birçok konuda karşı tarafa bilgi verir. Bu yüzden etkili bir beden dili ilk izlenim için çok önemlidir. Biriyle tanışırken duruşun açık olması, kolların birleşmemesi, bacak bacak üstüne atmama, elleriyumruk haline getirmeme ve dik oturma iyi bir beden dili için verilebilecek tüyolardandır.


3)Anlaşılır ve Akıcı Konuşma
Yüksek bir ses tonu karşı taraf için genel olarak olumlu bir izlenim bırakmaz. Bu yüzden ses tonunun doğru ayarlanması ilk izlenim için oldukça önemlidir. Aynı zamanda doğru sözcük seçimi etkili bir iletişimin vazgeçilmezidir. Olumlu ve ikna edici sözcükler kullanmak insanların sizin yanınızda kendilerini rahat hissetmesini sağlayacaktır. Bu yüzden de doğru sözcük seçimi ve ses tonunun ayarlanması ilk izlenim için oldukça önemlidir.


4)Dinleme
Etkili bir iletişimin en önemli maddesi; etkili bir dinleyici olmaktır. Bu yüzden karşınızdaki kişiyi özenle dinleyin.Lafını kesmemeye özen gösterin. Unutmayın ki; siz onları dikkatle dinlerseniz, onlar da sizi dikkatle dinler! 

 


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.