Öğrenci Kariyeri Banner

İlber Ortaylı'ya Göre Mutlaka İzlenilmesi Gereken Yabancı Filmler!

İlber Ortaylı'ya Göre Mutlaka İzlenilmesi Gereken Yabancı Filmler!

İlber Ortaylı "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" adlı kitabında: "Sinemada İtalyanlar, müzikte Almanlar, romanda Ruslar, şiirde İranlılar en yükseğe çıkmıştır. Zor yakalanacak, uçarıca bir ihtişama sahip Fransız edebiyatı da başka bir büyüklüktür." diyor.

İlber Ortaylı'nın "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" kitabında tavsiye ettiği bir yabancı filmler listesi bulunuyor. Bu listenin herkese çok şey katacağı ortada.

İşte İlber Hoca'nın Önerdiği Mutlaka İzlenmesi Gereken Yabancı Filmler!

1. Potemkin Zırhlısı - Sergey Eisenstein (1925)

Rus-Japon savaşı sırasında yenilgiye uğrayıp zayıf düşen Çarlık Ordusu, köylü ayaklanmalarını bastırırken daha da güçsüz duruma düşer. Askerler arasında da hoşnutsuzluklar artmaya başlar. Bunun yanında çarlık subayları, gemi mürettebatına sürekli baskı yapar, mürettebatın yatma yerleri, yedikleri, içtikleri ve çalışma koşullarının dayanılmazlığının yanında subayların bu davranışları da işi katlanılmaz boyutlara taşır. 27 Haziran 1905’te Potemkin Zırhlısı’nda bir isyan patlak verir. Bu isyan denizciler ve askerler arasındaki hoşnutsuzluğun ilk yığınsal belirtisi olur. Ve 1905’te Rusya’da Çarlık rejimine karşı ayaklanan askerler, Büyük Ekim Devrimi yolundaki en önemli adımlardan birisini atmış olur.

2. Aleksandr Nevsky - Sergey Eisenstein (1938)

Film 13. yüzyılda Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Novgorod istilası girişimini ve bu girişimi başarısızlığa uğratan Prens Alexander, daha çok bilinen ismiyle Alexander Nevsky'yi konu edinmiştir.

3. Bir Kuşak - Andrzej Wajda (1955)

İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Polonya yeraltı örgütlenmesini anlatan üçlemenin ilk filmidir.

4. Wesele - Andrzej Wajda (1957)

Stanislaw Wyspianski’nin bir tiyatro oyunundan Andrzej Wajda tarafından sinemaya uyarlanan Wesele (Düğün) ; halka inmek için, kendi sınıfından olmayan bir kızla evlenen bir Polonya soylusunun hayatını konu almaktadır.

5. Küller ve Elmaslar - Andrzej Wajda (1958)

Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı'nın bitimi, Polonya. Direnişçiler arasında yer alan Maciek'e zor bir görev düşer. Szczuka'yı öldürmesi gerekmektedir. Aslında daha öncekilerin yanında bu görevin de pek bir zorluğu yoktur. Fakat Szczuka onun eski bir arkadaşıdır. Maciek, bu durumda oldukça riskli bir karar alır.

6. Vaatler Ülkesi - Andrzej Wajda (1975)

19. yy. sonu. Polonya tekstil endüstrisinin beşiği Lodz’da üç arkadaş; Polonyalı Karol Borowiecki, Alman Max Baum ve bir Yahudi olan Moritz Welt bir tekstil fabrikası kurmak ister.

Acımasız pamuk kodamanları tarafından uygulanan çeşitli hilelere başvururlar. Ama yeni fabrikaları bir yangında kül olunca yolları ayrılır. Karol nişanlısından ayrılıp ülkenin en büyük fabrikatörü Mueller’in kızıyla evlenir ve Lodz’un en büyük kapitaline sahip olur.

7. Waterloo - Sergey Bondarçuk (1970)

Napolyon, 1813’te müttefik kuvvetler ordusuna karşı savaşı kaybeder ve Elba Adası’na kendi ordusuyla birlikte sürgün edilir. Bourbon Hanedanlığı, Napolyon’un yerine Fransa’nın başına getirilir. Biraz güçlenen ve ülkedeki yönetim boşluğunu fark eden Napolyon, ordusuyla birlikte Paris’e yürür ve yönetimi tekrar ele geçirir.

8. Dünyayı Sarsan On Gün - Sergey Bondarçuk (1983)

Gazeteci John Reed'in gözünden Sovyetler Birliğindeki Ekim Devrimini anlatan tarihi bir film.

9. Constans - Krzysztof Zanussi (1980)

Genç bir adam, işyerinde yozlaşmış ve küstah meslektaşlarıyla ve annesinin ölmekte olduğu hastanedeki ihmalkar yetkililerle yüzleşir. Yaşamak için, hayalperest bir şekilde kararlı bir ahlaki kod ararken, insanların zayıf yönleri ve zarar verme eğilimleri yüzünden acı çeker.

10. Macarlar - Zoltan Fabri (1978)

Ödüllü yönetmen Zoltán Fábri’nin 1978 yapımı bu filmi, İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı dönemde, bir çiftlikte çalışmak üzere Macaristan’dan Almanya’nın kuzeyine göç eden bir grup işçinin hikâyesini anlatır. 

 

Kaynak

 

 

 

 

 

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.