Öğrenci Kariyeri Banner

İdeal Bir Lider Neler Yapar? (Part 2)

İdeal Bir Lider Neler Yapar? (Part 2)
  • Bireysel görüşleri dikkate almak: Herkes çevresini kendi deneyim dünyası ve düşünce yapısına göre algılar. Bunu yaparken de bunları bireysel olarak ve kendisinin önemli gördüğü şeylerden yola çıkarak yorumlar ve değerlendirir.
  • Çıkar dengelerini gözetmek: Tüm aktörler (yani şirket, ekip, lider ve çalışanlar) dengelenmesi gereken bireysel çıkarlara sahiptir. Sistemik bir bakış açısından nesnelerin ve yapıların da “çıkarları” vardır. Örneğin bir sürece gösterilmesi gereken bir “ilgi” vardır. Kişinin kendi çıkarları ile başkalarının çıkarları arasındaki denge ne kadar iyi olursa, sonuçlar elde edildiğinden ve çatışmalardan kaçınıldığından liderlik de o derece başarılı olur.
  • Bağlantılar açısından düşünmek: Ekip içindeki kurumsal ve kişisel ilişkileri gözetir ve karar verirken bunları dikkate alır. Her eylemin sistemik sonuçları vardır. Amaçlanan bir aksiyonun birbiriyle ilişkili etkileri ne kadar dikkatli düşünülürse, başarılı olma olasılığı o kadar artar.
  • Yapıcı hata kültürü geliştirmek: Herkesin hata yapmasına izin verilir ve bunlar her şirkette her gün olur. Hatalarla yapıcı bir şekilde başa çıkmak her gün karşılaşılması gereken bir zorluktur. İdeal olarak kimin suçlanacağı değil, neyin yaşandığı ile ilgilidir. Hatalar öğrenmenin gerçekleşebilmesi için yapıcı bir şekilde yansıtılır ve iletilir. Tam olarak neler oldu? Hataya neler sebebiyet verdi? Tekrar olmasını nasıl önleyebiliriz?
  • Bilgilendirmek ve iletişim kurmak: Ekibindeki çalışanlarla bireysel olarak, çalışanlar arasında ve ekip içinde bilgi aktarır ve iletişim formatları oluşturur. Genel olarak iletilmesi gereken bilgiler şunlardır; mutabık kalınan hedeflere ulaşmak için gerekli olan bilgi, iş sonuçlarının beklentisi ve hizmet kalitesi, işin içeriği hakkında bilgi, kişinin kendi fonksiyonu ile şirketteki diğer birimler arasındaki ilişki, yöneticinin kendi değerleri ve beklentileri, ekibin değerleri, kurumun değerleri.
Devam için takipte kalın...
 
Daha fazla içerik için buradan bloguma da beklerim...

Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.