Öğrenci Kariyeri Banner

Huawei'nin Beklenen Yeni İşletim Sistemi HarmonyOS

Huawei'nin Beklenen Yeni İşletim Sistemi HarmonyOS
Çinli teknoloji devi Huawei'nin, ABD yönetiminden gelen açıklamaların ardından Android lisansı iptal edilmişti. Bunun şirket ve kullanıcılar için bir sorun olmadığını açıklayan Huawei, kendi işletim sistemleri üzerinde çalıştıklarını ve birkaç ay içerisinde hazır olacağını açıklamıştı.

Beklenen gün geldi çattı ve bugün, Huawei Geliştirici Konferansı başladı. Etkinlikler kapsamında şirketin yeni işletim sistemini tanıtacağı bekleniyordu ve beklendiği gibi de oldu. Huawei, kendi işletim sistemini tanıttı.

Huawei yeni işletim sistemi HarmanyOS özellikleri


Huawei'nin işletim sistemi bundan sonra HarmonyOS olarak anılacak. Aslında bu isim daha öncelerden de fazlasıyla söyleniyordu, ancak Huawei'nin açıklamasıyla birlikte resmileşmiş oldu. HarmonyOS, Çince'de HongmengOS olarak karşılanıyor. Bu isim de zaten daha öncelerden defalarca belirtilmişti. Çin pazarına özel olarak HongmengOS kesinleşmiş oldu.

11


Bir işlemciye sahip olan aklınıza gelebilecek her cihaz HarmonyOS kullanabilecek!


Etkinlikler kapsamında konuşan Huawei'nin Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, bu işletim sisteminin çok geniş bir alanda kullanılabileceğini ve mikrokernel çekirdek tabanlı ilk işletim sistemi olduğunu açıkladı. HarmonyOS'un açık kaynak kodlu olduğunu da ifade eden Yu, geliştiricilerin üzerinde rahatça çalışabilecekleri bir işletim sistemi geliştirdiklerini söyledi.

Açıklamalarında HarmonyOS'un hangi ürünlerde kullanılabileceğinden de bahseden Yu, bu işletim sisteminin akıllı telefonlar ve akıllı televizyonlar gibi gelişmiş ürünlerden tutun basit sensörlere kadar neredeyse her üründe kullanılabileceğini açıkladı. Ayrıca akıllı hoparlörler, tabletler, otomobiller, bilgisayarlar, akıllı saatler ve kablosuz kulaklıklar da Harmony OS işletim sistemini kullanabilecek.

3

Android uygulamalarını destekliyor


İşletim sistemiyle ilgili neredeyse her detayı paylaşan Yu, HarmonyOS'un çok geniş bir sistem desteğine sahip olduğunu söyledi. Yu'nun açıklamalarına göre HarmonyOS; Android, Linux ve HTML5 tabanlı geliştirilen her uygulamayı sorunsuzca destekleyebilecek. Ayrıca bu işletim sisteminin geliştirilmesinde Java, Kotlin, Javascript, C ve C++ gibi yazılım dilleri kullanılabilecek.

4


Kasmayan, donmayan stabil bir işletim sistemi


HarmonyOS'un kullanıcılar için hızlı bir performans sunacağını açıklayan Yu, HarmonyOS'un kilobaytlık boyutlara sahip RAM'lerden gigabaytlık boyutlara sahip RAM'lere kadar, geniş bir bellek aralığında çalışabileceğini açıkladı.

5

HarmonyOS tamamen açık kaynaklı bir işletim sistemi olacak!


HarmonyOS ekosistemi, geliştiricilere tamamen açık kaynaklı olarak sunulacak. Bu da işletim sisteminin daha çok cihazda, olabildiğince hızlı yaygınlaşmasını sağlayacak.

Üreticiler kendi cihazlarına göre işletim sistemini özelleştirebilecekler. Ayrıca bunu yaparken HarmonyOS ekosisteminin tüm avantajlarından faydalanabilecekler.

66

Huawei'nin İşletim Sistemindeki İsim Karmaşası 


Huawei isim seçimi yaparken Çin dışındaki pazarlarda daha kolay anlaşılması için seçildiğini ve işletim sisteminin adının Çin'de Hongmeng OS olarak kalacağını söyledi.

Huawei, kendi geliştirdikleri mikrokernel temelli işletim sistemi HarmonyOS’u gün içinde duyurdu. Bununla beraber şu ana kadar çıkan tüm haberlerde bu ismin Hongmeng olacağını konuşuyorduk. Benzer şekilde neredeyse tüm sızıntılar da bunu söylüyordu. Huawei de bu konuya açıklık getirdi.

Şirketin baş müşteri temsilcilerinden biri olan Yu Chengdong, Çince "Dünya’nın başlangıcı" anlamına gelen Hongmeng’in karşılığı olarak İngilizce "Uyum" anlamına gelen "Harmony" ismini kullanacaklarını açıkladı.

Chengdong’un dediğine göre şirket, işletim sistemini kendi ülkeleri olan Çin'de Hongmeng OS olarak pazarlayacakken Çin dışındaki bölgelerde HarmonyOS adını kullanacak. Şirketin bunu ismin daha anlaşılabilir olması ve daha çok kişiye ulaşabilmesi adına yaptığı aşikâr.

22

Geçtiğimiz Mayıs ayında Huawei, dünyanın dört bir yanındaki işletim sistemi kategorilerinde Hongmeng için gerekli ticari unsurları belirtmişti ve çeşitli cihazlar için destekleri duyurmuştu. Temmuz ayında ise şirket, EUIPO’daki işletim sistemi kategorilerinde Harmony adıyla yeni bir marka tescil etmişti. Bununla beraber bazı kaynaklar, Huawei'nin yeni işletim sisteminin adının ArkOS olacağını da söylüyordu.

Huawei’nin açıklamasına göre HarmonyOS, 10 Ağustos 2019 tarihinde Honor Smart Screen ile birlikte aynı anda piyasaya sürülecek.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.