Öğrenci Kariyeri Banner

Hindistan Şimdi de Güneş'e Gidiyor!

Hindistan Şimdi de Güneş'e Gidiyor!

Hindistan geçtiğimiz günlerde ayın karanlık yüzüne başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Radikal bir karar daha alan Hindistan şimdi de Güneş yolculuğuna hazırlanıyor!

Chandrayaan-3 adlı görevle Ay'ın karanlık yüzüne başarıyla inen Hindistan uzay ajansı ISRO, bu seferde eşi benzeri görülmeyen bir görevle Güneş'e araştırma uydusu göndermeyi planlıyor. 

Aditya-L1 adlı yeni görevle 2 Eylül'de Satish Dhawan Uzay Merkezi'nde fırlatma gerçekleşecek. Hintçe'de "Güneş" anlamına gelen Aditya-L1, Güneş'i daha önce görülmemiş bir bakış açısıyla uzaydan gözlemlemeyi hedefliyor.

Geleneksel Dünya tabanlı araçlar bazı Güneş radyasyonlarını tespit edemediği için bu radyasyonları incelemek neredeyse imkansız. Ancak Aditya-L1, Güneş ışınımlarını Dünya atmosferinin dışından gözlemleyerek bu sınırlamaları ortadan kaldırarak Güneş faaliyetlerine ilişkin gerçek zamanlı bilgiler elde edecek.

Hindistan'ın Güneş Yolculuğu: Aditya-L1!

Eliptik yolculuğuna başlamadan önce Alçak Dünya Yörüngesine yerleştirilecek olan uzay aracı Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon km uzaklıkta bulunan Lagrange Noktası 1'e (L1) ulaşacak. Bu stratejik konum sayesinde Güneş kesintisiz ve net bir şekilde görülebilecek.

Aditya-L1, Güneş'i detaylı bir şekilde incelemek amacıyla tasarlanmış yedi özel faydalı yük ile donatıldı. Bu faydalı yükler elektromanyetik, parçacık ve manyetik alan detektörleri kullanarak fotosfer, kromosfer ve korona dâhil olmak üzere Güneş'in çeşitli katmanlarını inceleyecek.

Görevin ana hedefleri ise Güneş'in iyonize plazmasını incelemek, koronal kütle atımlarını (parçacıkların kütle atımları) izlemek ve Güneş patlamalarını analiz etmek.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.