Öğrenci Kariyeri Banner

Hindistan'dan Tarihi Başarı!

Hindistan'dan Tarihi Başarı!

Hindistan'ın Chandrayaan-3 görevi, Rusya'nın Luna 25 uzay aracının aynı bölgeye inmeye çalışırken düşmesinden sadece birkaç gün sonra, Ay'ın güney kutbuna yakın bir yere yumuşak inişi başarıyla gerçekleştirmesiyle tamamlanmış oldu.

Ay'ın Güney Kutbuna İnen İlk Ülke Oldu!

Hindistan artık Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke ve Ay'ın su buzu içerdiğine inanılan ve az keşfedilmiş bir bölgesi olan güney kutbuna başarıyla inen ilk ülke olma başarısını elde etti.

Diğer üç ülke olan ABD, Çin ve eski Sovyetler Birliği, daha önce Ay'ın ekvatoruna yakın, uygun sıcaklıklara ve araziye sahip daha güvenli bir bölgeye ve güneş enerjisiyle çalışan aletleri şarj etmek için güvenilir güneş ışığının bulunduğu alana yumuşak bir iniş yapmıştı.

Ay'ın güney kutbunun büyük bir kısmı sürekli olarak karanlıkta kalan derin kraterler ve havzalarla dolu ve NASA'ya göre bu bölgeler milyarlarca yıldır güneş ışığı görmemiş ve -334 Fahrenheit (-203 santigrat derece) kadar düşük sıcaklıklara maruz kalıyor.

Chandrayaan-3 uzay aracı, 14 Temmuz'da Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden fırlatılmasının ardından 5 Ağustos'ta, yani tam 22 gün sonra Ay'ın yörüngesine girdi. 17 Ağustos'ta, Ay zemin aracı olan Pragyan'ı taşıyan Vikram iniş aracı, bugünkü yumuşak inişe hazırlık olarak itici modülünden başarıyla ayrıldı.

Chandrayaan-3 görevinin bir sonraki aşaması, Pragyan'ın bir Ay günü (yaklaşık 14 Dünya günü) boyunca yerel çevreyi incelemek ve çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirmek üzere konuşlandırılması olacak. Bunlar arasında Ay yüzeyinin element bileşimini belirlemek için X-ışını spektrometresi kullanmak da bulunuyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.