Besi hayvanları yetiştirmek tüm ulaşım sektörünün yarattığından daha fazla sera gazı emisyonuna sebep olmaktadır yani et ve süt ürünleri enstitüsü tüm araba kamyon tren tekne ve uçakların egzozundan daha fazla sera gazı üretmektedir. İnekler ve diğer çiftlik hayvanları sindirimlerinin sonucunda önemli miktarda metan gazı üretir. Besi hayvanlarının ürettiği metan gazı araçların ürettiği karbondioksitten 86 kat daha zararlıdır. Besi hayvanları kaynak tüketimi ve çevresel bozulmanın başlıca sebepleri arasındadır ve dünyayı mahvetmektedir. Ulaşım ve enerji sektörlerine sebep oldukları co2 miktarından dolayı doğal olarak çok fazla dikkat ediliyor ancak hayvancılık dünyadaki nitroz oksit ’in %65’ini üretir bu gaz ise CO2 den metreküp başına 296 kat daha çok küresel ısınma potansiyeli taşır.
- Hidrolik kırma doğal gaz çıkarmak için ABD’ de her yıl 378,5 milyar litre su kullanılmaktadır hayvancılıkta ise bu miktar 128,7 trilyon litredir ve bu iki endüstrinin metan emisyonu neredeyse aynıdır. Hayvancılıktaki bu yoğun su tüketiminin sebebi ise hayvanların bol su kullanımı gerektiren tahıllar ile beslenmeleridir. Yiyecek amaçlı hayvan yetiştirme de dünyanın su tüketiminin %30’undan sorumludur
- Enerjiyle ilgili CO2 emisyonunda 2040’a kadar %20 artış görülmesi beklenmekte ama hayvancılığın emisyonlarında 2050’ye kadar %80 artış beklenmekte.
- Hayvancılığın, insan eliyle gerçekleşen iklim değişiminin %51’inden sorumludur.
- Hayvancılık gezegendeki toprağın %45’ini işgal eder Brezilya amazonunun yok oluşunun %91’inden sorumludur.
- Yağmur ormanları saniyede yarım hektar kesilerek kayboluyor ve tüm bunların arkasındaki sebep ise hayvancılık.
- Küresel yağmur ormanları gezegenin akciğerleri gibidir. CO2 solur, oksijen sağlarlar ama her geçen saniye yarım hektar yağmur ormanı besi hayvanlarına yem sağlamak amacıyla yok ediliyor.
- On bin yıl önce özgür yaşayan hayvanlar canlıların %99’unu oluşturuyordu ve insanlar sadece %1’inin günümüzde biz insanlar ve mal olarak sahip olduğumuz hayvanlar canlıların %98’ini oluşturuyoruz özgür olarak yaşayan canlılar ise sadece %2’sini yani dünyayı özgürce yaşayan bu canlılardan resmen çaldık
- Son 65 yılda gerçekleşen soy tüketimin doruk noktasındayız.
- Türlerin soyunun tükenmesinde başlıca sebep fazla otlatma ve habitat kaybı yani karada besi hayvanları üretimi ve denizde fazla avlanma.
- Günümüzde 90 milyon balık talebini karşılamak için devasa balık ağları kullanılıyor yakalanan her yarım kilo balığa karşılık 2,2 kg hedefe alınmamış tür ağlara takılıyor yunuslar, balinalar, deniz kaplumbağaları, köpekbalıkları ve çok daha fazlası…
- Hayvancılık, yiyecek amacıyla hayvan beslemek ve öldürmek dünyayı tam anlamıyla yok etmekte.
0 Yorum
Yorum Yap