Öğrenci Kariyeri Banner

Hayatınızın Kontrolünü Ele Almanın Yolları!

Hayatınızın Kontrolünü Ele Almanın Yolları!

Diğer ülkelere oranla bizim ülkemizde aileye bağımlı yaşama oranı epey yüksek. Doğduğumuz andan itibaren hem maddi hem manevi olarak ailelerimiz tarafından kontrol altında oluyoruz. Onların kuralları, verdikleri harçlıklar ile belirlenen çerveçelere göre yaşıyoruz.

Bu yüzden de birçok çocuk büyüdüğünde kendi evine çıkma, kendi parasını kazanma gibi hayallere tutunarak büyür.

Peki bunu gerçekleştirmek düşünüldüğü kadar kolay mı? Bu yolda hangi adımlara atmak, nereden başlamak gerekir?

Upfilters isimli sitede yer alan bir yazıda bu konuya değinilmiş. Blogger Alana Mbanza'nı kendi yolculuğunu anlattığı hikayesinden ilham alınarak paylaşılan yazıda başkalarına olan bağımlılığı azaltmanın yolları 8 maddeyle özetlenmiş:

1- Kararlı Olun

Şüphelerinizi, acaba yapabilir miyim gibi soruları bir kenara bırakın. İlk atma atma cesaretini gösterirseniz gerisi kendiliğinden gelir.

2- Kendinizi Keşfedin

Güçlü ve zayıf tüm yönlerinizi keşfedin. kendinize ne çok hangi alanlarda güveniyorsunuz, hangi yönlerinizi geliştirmeniz gerekiyor, fark edin. Gerçekten ne yapmak istiyorsunuz, size en çok ne keyif veriyor, bulun.

3- Sosyal Ağınızı Genişletin

İnsan ilişkilerinizi genişleterek kendinize güçlü bir arkadaş çevresi oluşturabilirsiniz. Farklı ilgi alanları olan insanlarla biraraya gelebilir, yeni insanlarla tanışabilirsiniz.

4- İletişim Becerilerini Geliştirin

Ailenizle ve çevrenizdekilerle iletişim kurarken kendinizi daha iyi ifade edebilmek, duygularınızı rahatlıkla dile getirebilmek için iletişim becerilerinizi ve beden dilinizi geliştirmeniz gerekiyor. 

5- Kararlarınızın Sorumluluğunu Alın

Aldığınız kararların sonuçları iyi ya da kötü, her ne olursa olsun aldığınız her kararın arkasında durmanız gerekiyor. 

6- Kendinize Ayna Olun

Kendinizle başbaşa kalmaya çalışın; iç sesinize kulak verin. Duygularınızla, gerçek hislerinizle yüzleşmek, kendinizi tanımanıza olanak sağlar.

7- Özgüveninizi Artırın

Başımsız bir yaşam kurabilmek için ihtiyacınız olan en önemli şey özgüven. Kişisel gelişiminize önem vererek, kurslara, seminerlere, kulüplere, kitap okumaya ve spora daha fazla vakit ayırmanız hem bedeninizin hem de zihninizin gelişimine katkı sağlar.

8- Uzaklaşmayı Deneyin

Kendinize daha özgürce hareket edebilmek için alan açmanız çok önemli. Kısa süreliğine bile olsa herkesten ve her şeyden uzaklaşmak yenilenmenize katkı sağlayacaktır.

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.