Öğrenci Kariyeri Banner

Hayat Boyu Başarılarıyla İlham Kaynağı; Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti!

Hayat Boyu Başarılarıyla İlham Kaynağı; Cüneyt Arkın Hayatını Kaybetti!

Birçoğumuzun severek izlediği unutulmaz filmlere imza atan Yeşilçam'ın büyük ustalarından Cüneyt Arkın, 84 yaşında hayatını kaybetti. 

Usta oyuncu Cüneyt Arkın dün gece saatlerinde rahatsızlanarak Beşiktaş'ta bulunan bir hastanede tedavi altına alındı. Eşi Betül Cüreklibatır ve yakınları hastaneye geldi. Ancak 85 yaşındaki büyük oyuncu dün akşam hayatını kaybetti. 

Yaşamı boyunca gerçekleştirdiği projelerinin yanı sıra karakteriyle de herkesin kalbinde ayrı bir yer edinen büyük usta Cüneyt Arkın'ı minnetle anıyoruz.

Bir Ömre Sonsuz Başarılar Sığdırdı!

Cüneyt Arkın gerçek adıyla Fahrettin Cüreklibatır, 8 Eylül 1937'de Eskişehir'de dünyaya geldi. Lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesi'nde gördü, ardından 1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu.

Eskişehir'de, askerlik yaptığı dönemde, Göksel Arsoy'un başrol oynadığı Şafak Bekçileri (1963) filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ'in dikkatini çekti. Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu.  

1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı.

Dünyayı Kurtaran Adam!

Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere değişik türlerde filmler çekti. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın'ın kariyerinde özel bir yer kaplar.

Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç'ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam zamanla bir kült film haline geldi. 1980'li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990'lı yıllarda da polisiye dizilere yöneldi.

Kazandığı ödüller

 

  • 1963 "1.'lik Ödülü " 1963 Artist Mecmuası, Artist Yarışması Kazandı
  • 1969 "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü", (İnsanlar Yaşadıkça) ile 1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali Kazandı
  • 1972 "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü", (Yaralı Kurt) ile 1972 Adana Altın Koza Film Festivali Kazandı
  • 1976 "En iyi Erkek Oyuncu Ödülü", (Mağlup Edilemeyenler) ile 1976 Antalya Altın Portakal Film Festivali Kazandı
  • 1999 "Yaşam Boyu Onur Ödülü" 1999 Antalya Altın Portakal Film Festivali Kazandı
  • 2013 "Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü" Engelsiz Yaşam Vakfı Kazandı
  • 2013 "Yaşam Boyu Onur Ödülü" 18. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Kazandı
  • 2013 "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" 2013 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Kazandı

 


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

1 Yorum

  • Edip Gençler

    Büyük usta huzur içinde uyu 😔

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.