Öğrenci Kariyeri Banner

Hastaların Aklındaki Soru: Muadil İlaç Nedir?

Hastaların Aklındaki Soru: Muadil İlaç Nedir?

Hepimiz birer hasta adayıyız bu sebeple hepimizi yakından ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim. Doktor kontrolünden sonra şifa beklediğimiz en değerli şeylerden biri de ilaçlardır. İlaçların uzmanı ve bu konuda bilirkişi olan eczacının yanına gittiniz, reçetenizi verdiniz. Sonrasında şu sözle karşılaşma olasılığınız vardır: 'Doktorun yazdığı ilaç yok, muadilini veriyorum.' 

Çoğu hasta muadil yani eşdeğer ilacın anlamını bilmiyor ancak bilmemiz gerekiyor. Size bu yazımda muadil ilacı en ince ayrıntısına kadar anlatıp soru işaretlerinizi gidermek istiyorum.

Muadil ilaç verilen hastalara eczacı durumu açıkladıktan sonra birçok hasta kabul edip teşekkür ederken bazı hastalar fazlasıyla sorun çıkartabilmektedir. Doktorun yazdığı ilacı isteyen ve bu konuda asla taviz vermeyen hastalar var. Bu konuda doktorlarımıza da büyük bir görev düşmektedir. Hastayı bilinçlendirmek eczacının görevi olduğu kadar bir o kadar da doktorların görevidir.

Muadil İlaç nedir?

Eşdeğer İlaç diğer bir deyişle jenerik ilaç, orijinal ilaçlarla aynı etkin maddeyi aynı miktarda içeren, aynı farmasötik özelliğe sahip, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı biyoeşdeğerlik çalışmalarıyla kanıtlanmış ve orijinal ilaçların koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulan ilaçlardır. Yapılan bilimsel çalışmalarla biyoeşdeğer oldukları kanıtlanan ilaçların etkileri de birbirinin aynısıdır.

Kısaca biyoeşdeğer kavramından da bahsedeyim. Biyoeşdeğerlik, eşdeğer ürünle referans ürünün aynı tedaviyi sağladığının garantisi olarak kabul edilmektedir.

Eşdeğer ilaçların eczacı tarafından birbirinin yerine verilmesi hem bilimsel hem de hukuki olarak doğrudur. Doktorların bunu engellemesi eğer etik olmayan ilişkilerden kaynaklanmıyorsa bilgisizliktendir. Bilimsel bir veriye dayanmadan bir ilacın etkisinin olmadığını iddia etmek yasal olarak da suçtur.

Eşdeğer ilaç konusunda sorun çıkartan doktorlara uyarı ve ısrar edenlere de yasal işlem başlatılacaktır.

Türk Eczacılar Birliği’nin bu konudaki tavrı çok nettir ve bu durum da eczacıların sorunu olmaktan çıkmıştır. Bundan sonrası için yapılması gereken en önemli şeylerden biri bilgilendirmedir.

Umarım yazdığım yazı bilgilendirici olmuştur. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Sıra da herkesi bilinçlendirmek var.

Doktorlar, eczacılar hastalara anlatacak. Biz de yakınlarımıza açıklayacağız. Böylece herkesin sağlık bilgisini ve memnuniyetini bir üst düzeye çıkarabiliriz.

Sağlıkla kalın :)

 

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.