Öğrenci Kariyeri Banner

Gülhane Parkı’na Yolunuz Düşerse Mutlaka Görülmesi Gereken Yer: Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat ve Kültür Müzesi Kütüphanesi

Gülhane Parkı’na Yolunuz Düşerse Mutlaka Görülmesi Gereken Yer: Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat ve Kültür Müzesi Kütüphanesi

Gülhane Parkı’na belki de Cem Karaca’nın şarkısının şu sözlerinden aşinasınızdır “Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane parkında. Ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında” Bu şarkının sözleri Nazım Hikmet’in hüzünlü hayat hikâyesinin Gülhane Parkında polislere yakalandığı güne ithafen yazılmıştır. Bu kıymetli hikâyeye ilerleyen günlerde ilerleyen yazılarımızda mutlaka değineceğiz. Ama şimdi gelin de bu parkta bulunan müthiş müzeye göz atalım.

 

ahmet hamdi tanpınar müzesi

  • Müzenin tarihinde bir gezintiye çıkalım…

ahmet hamdi tanpınar müzesi

Kütüphane, Tarihi Yarımada'da Gülhane Parkı girişinin solunda, Topkapı Sarayı'nı çeviren surun köşe kulesi üstünde yer alan Alay Köşkü'nde hizmet veriyor. II. Mahmud tarafından 1810 yılında yaptırılmıştır köşk. Üst bölümünde taht odası, iki adet salon ve üç adet oda bulunuyor. Alt bölümde ise iki oda ile geniş bir bölüm vardır.

Alay Köşkü Dolmabahçe Sarayı'nın yapımından sonra Pembe Köşk'e görevini devretti. 1910'lu yıllardan itibaren Güzel Sanatlar Birliği'nin merkezi olan Alay Köşkü'nde 18 Temmuz 1928 günü saat 15.00'da dönemin edebiyatçıları birliğin edebiyat şubesini kurmak amacıyla toplandı. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 19 Eylül 1929 tarihli toplantıya aza olarak seçildiği, 1920'li yıllardan 1930'lu yılların sonuna kadar edebiyat toplantılarının yapıldığı ve bu toplantılara dönemin edebiyatçılarının katıldığı dönemin gazete ve dergilerinden görülüyor.

  • Müzede neler yer alıyor?

ahmet hamdi tanpınar müzesi

Müzeye girer girmez müzenin duvarlarında sizleri müthiş duvar işlemeleri karşılıyor. İnsan ister istemez sorguluyor bu zarafet şimdilerde nereye gitti diye… Ufak bir sorgulama ile müzeyi incelemeye devam edelim. Müzenin giriş katında Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk ve Nâzım Hikmet gibi tanınmış İstanbullu edebiyatçılara, eserlerine yer ayrılmıştır. Müzede süreli sergilere de yer veriliyor. Müzenin girişinden alt kata doğru inildiğinde sizleri derin ve gizemli bir toplantı salonu karşılıyor. Bu geniş alanın etrafında birkaç küçük odacık bulunuyor. Müthiş güzel bir sessizlik ve odak odalar bulunuyor. İçlerinde çeşitli yazılar, dergiler ve kitaplar sergileniyor.

  • Müze ziyarete açık mı, nasıl ulaşabiliriz ?

ahmet hamdi tanpınar müzesi

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, adını Türk romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'dan alan bir edebiyat müzesi ve arşividir. İstanbul'da bulunan müze Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulmuş olup 12 Kasım 2011 tarihinde ziyaretçiye açılmıştır.

Müze İstanbul’un tarihi yarımadasında Fatih’te bulunan Gülhane Pakı’nın içerisinde yer alıyor. Şu günlerde sosyal mesafeye dikkat edilerek bu sakin parkı ve müzeyi mutlaka gezmenizi öneririm. Şayet kitap,şair ve şiir tutkunuysanız birçok açıdan sizi doyuracak bir mekan olduğu düşüncesindeyim.


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.