Öğrenci Kariyeri Banner

Gülen Astronot Robot Uzayda!

Gülen Astronot Robot Uzayda!
Uzay teknolojilerinde SpaceX’in geldiği son nokta, Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronotlara yardımcı olabilmesi için yapay zeka bir robot astronot göndermektir. Bu adım neden atıldı? Amacı neydi? Sonuç olarak ne olacak? Buyrun soruların cevaplarına.

CIMON


SpaceX, NASA ve diğer uzay ajanslarıyla anlaşması gereği 15. kargo görevini bu ay içerisinde gerçekleştirmiştir. Bu görevdeki amaç Uluslararası Uzay İstasyonuna bağlanacak bir Dragon kapsülü içinde robot göndermektedir. Yükün toplamı yaklaşık olarak 2.7 ton ağırlığındadır. Bu yük içerisinde ISS’de görev yapan astronotlar için gıda ve su vardır. Astronot robota gelecek olursak, CIMON adı verilen bu robot projesi, uzay görevlerinde astronotlara yardım etmesi ve çeşitli deneylerde kullanılması için üretilen bir yapay zeka projesidir. Bu robot küre şeklinde ve uçabilir olarak tasarlanmıştır. Uçarak gezebilecek ve konuşarak sesli komutlara cevap verebilecektir. Gövdesi Airbus işlemcisi IBM tarafından geliştirilen robot astronotların işlerini kolaylaştırması ve yardım etmesi amacıyla üretilmiştir. Robot, yüzünün de bulunduğu ekrandan astronotlara, görevlerle ilgili talimatları gösterecek ve bu şekilde astronotların iki elini birden serbestçe kullanması sağlanacaktır. CIMON aynı zamanda deney prosedürlerini görüntüleyebilecektir. ISS’ye gittikten sonra yapılacak testleri geçerse, uzay istasyonunun ses kontrollü veri tabanı olarak da çalışması planlanmıştır.


CIMON2


Astronotlar bu robotu sabitlemekle uğraşmayacak, onunla iletişim kurup yanlarına çağıracak, konuşacak ve işlerini bu şekilde halledeceklerdir. Bu nedenle robotun gövdesinde süzülmesini sağlamak için 14 inçlik büyük bir fan bulunmaktadır. Astronotlar ‘’CIMON buraya gel’’ dedikleri anda robot kendi yanlarına gidecektir. Projenin ana hedefi, uzay ortamındaki çalışmalarda yapay zeka destekli bir robotun kullanılıp kullanılamayacağını belirlemektir. CIMON uzun süredir küçük uçuşlar konusunda testleri başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Şu anda ISS’de bulunan Alman astronot Alexander Gerst ile dünya’da eğitim gören robot her görevliyi sesinden ve görüntüsünden tanıyabilecektir. CIMON’u ISS’de ilk karşılayacak kişi astronot Gerst’dir. CIMON’un ekranda göstereceği direktifler ve videolar sayesinde astronotlar karmaşık işleri daha kolay halledebilecek, görevliler robota sorular sorabilecektir.


CIMON3


Tüm güzel gelişmelere rağmen CIMON’un uzayda görev yapacağı süre şimdilik 3 saat ile sınırlıdır. Yani bir test amacı taşıyor ve bu aşama başarılı olarak tamamlanırsa daha uzun sürelerde çalışacak robotları yakın zamanda göreceğiz. Sonuç olarak yaşadığımız çağın ve geleceğimizin en önemli meselelerinden biri olarak görülen yapay zeka gitgide gelişmektedir. 2013 yılında Japon bilim insanları tarafından uzaya ilk kez astronotların yalnızlıklarını gidermek ve onlarla muhabbet etmek amacıyla gönderilen Kirobo’dan sonra SpaceX’de bu ay içerisinde daha geliştirilmiş halde CIMON’u göndermiştir. Bu durum bizlere yapay zeka üzerinde yapılan çalışmaların ve geliştirmelerin devam etmekte olduğunu göstermektedir. Bu yapay zekanın öneminin ne olduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamasıyla anlayabiliriz. Putin, ‘’ Yapay zeka tekelinin birilerinin eline geçmesini istemezdim. Yapay zeka üretiminde lider olanlar dünyayı yönetme gücünü de ele geçirecektir.’’diyerek bu meselenin önemini gayet açık bir şekilde belirtmiştir.


Özel İçerik: Atalay Moral


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.