Öğrenci Kariyeri Banner

Google'ın Gizli Sekme Davası!

Google'ın Gizli Sekme Davası!

Google Chrome, dünyada en fazla kullanılan tarayıcı olma konumunu korumaya devam ediyor. Bu kadar çok tercih edilmesinde basit arayüzü, hızı ve işlevsel eklentileri çok etkili. 

ABD merkezli teknoloji devi Google, 2020'den beri önemli bir dava ile uğraşıyor. ABD'de açılan bu davada Google'a yöneltilen suçlama, "Gizli Sekme" özelliği ile ilgili. İddialara göre şirket, kullanıcılar gizli mod kullanırken de veri topluyor. Fakat kullanıcılar, gizli modu zaten verileri toplanmasın diye kullanıyorlar. Yıllardır devam eden ve bir türlü çözüme ulaşamayan bir mesele haline almıştı. Google, toplu davayı çözmeye hazır olduğunu belirtti. 

Florida’da ikamet eden William Byatt ile Kaliforniya’da ikamet eden Chasom Brown ve Maria Nguyen tarafından açılan dava, Google’ı yeni bir gizli sekme açmış olsalar bile kullanıcıların “tarama verilerini gerçek zamanlı olarak izlemeye, toplamaya ve tanımlamaya” ve gizlilik yasalarını ihlal etmekle suçladı. Ayrıca Google Analytics veya Ad Manager kullanan sitelerin, web sayfası içeriği, cihaz verileri ve IP adresi dahil olmak üzere gizli moddaki tarayıcılardan bilgi topladığı da iddia edildi.

Davacılar ayrıca Google’ı, Chrome kullanıcılarının gizli tarama etkinliğini alıp bunu mevcut kullanıcı profilleriyle ilişkilendirmekle de suçladı. Başlangıçta Google, kullanıcılar Chrome’un gizli modunu açtığında görüntülenen mesajı işaret ederek davanın reddedilmesini sağlamaya çalıştı. Bu uyarı mesajı, kullanıcılara etkinliklerinin “ziyaret ettiğiniz web siteleri tarafından hâlâ görülebileceğini” belirtiyor.

Yargıç, ağustos ayında Google’ın özet karar teklifini reddetti ve Google’ın, gizli modda gezinirken bile veri toplamanın devam ettiğini kullanıcılarına hiçbir zaman açıklamadığını belirtti. Gizli sekme davasından Google istediği gibi kolayca işin içinden sıyrılamamış oldu. 

Yargıç, “Google’ın talebi, davacıların özel modda gezinirken Google’ın verilerini toplamasına izin verdiği fikrine dayanıyor.” şeklinde karar verdi. Google’ın kullanıcılara bunu yaptığını hiçbir zaman açık bir şekilde söylemediğini belirten mahkeme, davanın bu şekilde kapanamayacağını belirtti.

Fakat davaya bakan hâkim olan Yvonne Gonzalez Rogers tarafından yapılan açıklamaya tarafların avukatları, konuyla ilgili ön anlaşma sağladılar. Bu ön anlaşma, Alphabet'in tazminat olarak 5 milyar dolar civarında ödeme yapmasını gerektiriyor. Ancak şimdilik kesinleşmiş bir şey olmadığını söyleyelim. Anlaşma taraflarının Şubat 2024'e kadar anlaşmayı resmî olarak nihai sonuca varacak gibi gözüküyor.

Kaynak

 


Betül Doğan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Betül Doğan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.