Öğrenci Kariyeri Banner

Gökyüzündeki Beyazlık: Uçakların Arkasındaki İzler Nasıl Oluşur ?

Gökyüzündeki Beyazlık: Uçakların Arkasındaki İzler Nasıl Oluşur ?

Hepimiz çocukken uçaklar geçtikten sonra arkasında bıraktığı beyaz izleri mutlaka izlemiş ve merak etmişizdir. Hatta bazen havada hiç bulut yokken farklı yönlerden gelen uçakların izlerinin kesiştiği ve adeta bir çizgi cümbüşünü andırdığı olmuştur. 

Peki bu beyaz çizgilerin sırrı nedir ? Nasıl oluşur ?

Uçaklar geçtikten sonra gökyüzünde bıraktıkları beyaz izlere “yoğunlaşma izleri” denir. Bazen belirgin ve kalın olan bu izler bazı durumlarda fark edilemeyecek kadar belirsizdir ve kısa sürede kaybolur.

 

Hava yükseldikçe soğumaya başlar. Hatta uçakların uçtuğu irtifalarda sıcaklık -50 dereceye kadar düşebilir. Bu yüzden yoğunlaşma izlerini kış aylarında verdiğimiz nefesin dumanının görülmesine benzer bir olay gibi düşünebilirsiniz.

Uçak yakıtının jet motorunda yanması sonucu açığa çıkan atık gazlarda karbondioksit, sülfür, azotoksit bileşikleri ile su buharı vardır.

Yüksek irtifalarda hava basıncı ve sıcaklık düşük olduğu için motordan çıkan atık gazların içerisindeki su buharı -50 dereceye kadar düşen sıcaklığı görünce birden yoğunlaşır. Ayrıca motordan çıkan diğer katı parçacıklar ise su buharının yoğunlaşmasını kolaylaştırır. Oluşan su damlacıkları ve kristalleri ise gökyüzünde sanki bulutlardan bir parçaymış gibi bembeyaz olarak gözükür.

Yoğunlaşma izlerinin yoğunluğu, uzunluğu ve gökyüzünde ne kadar kalıcı olacağı uçağın yüksekliğine, havanın sıcaklığına ve nem oranına bağlıdır. Özellikle havadaki nem oranı düşük olduğunda bu izler incedir ve kısa sürede ortadan kaybolur. Diğer durumda nem oranı yüksek olduğunda ise daha uzun, belirgin ve kalıcı gözükecektir.

 

 Özgün İçerik

 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.