Öğrenci Kariyeri Banner

Gökbilimciler Yaşanılabilir Bir Bölgede Su Keşfetti

Gökbilimciler Yaşanılabilir Bir Bölgede Su Keşfetti
Gökbilimciler yaşanılabilir bir bölgeyi ilk kez keşfetti. Bu bölge içinde atmosferinde su bulunan bir gezegen olduğunu anladılar.

Bu önemli keşif de K2-18 isimli gezegen, dünya dışında da yaşam olabileceğini ve bu arayışın sonunda önemli bir aday olduğunu gösteriyor. K2-18 adlı gezegen 10 yıl içerisinde yeni uzay teleskoplarıyla atmosferinde canlı organizmalar tarafından üretilen gazları içerip içermelidir belirleyebiliyor.

Keşif yapan bilimci ekip Nature Astronomy'de yayınlanan röportajda Giovanna Tinetti (University College London), sıcaklığın yaşam varlığına izin verdiği bu bölgede yaşanabilir alan içerisinde ilk kez şu tespit edildiğini belirterek, bu keşifin "akıllara durgunluk verici" olarak ifade etti.

Bu bölgede, bir yıldızın yörüngesindeki diğer bir gezegenin yüzeyinde bulunan suyun sıvı halde kalabilmesi için destekleyecek oranda ısı aldığı bölgeye verilen isim. Bu yeni gezegen dünya'nın iki katı büyüklüğünde ayrıca suyu sıvı halinde tutacak seviyede. 0 ve 40°C arasında sıcaklığa sahip.

indir (1)_790x445

K2-18b adlı gezegen, dünyadan 111 ışık yılı uzakta ve bir sonda göndermek için bu çok uzak bir mesafe. Bu sebepten dolayı bu gezegen hakkında daha çok bilgi almak için ise 2020 yılında yeni nesil uzay teleskoplarının faaliyetine geçmesini beklemek. Ayrıca gezegenin atmosferde oluşturduğu canlı organizmalar tarafından üretebilecek gazları aramak bu seçeneklerden biri.

2016 ve 2017 yılları arasında Hubble Uzay Teleskobu tarafından bulunan gezegenleri, keşif ekibi araştırdı. Gökbilimciler güneş etrafında dönerken yıldız ışığında meydana gelen bazı değişiklikleri incelediler ve atmosferdeki kimyasalları gördüler. Gezegenler arasındaki atmosferde süzülen ışık, bulunan atmosferin bileşiminin etkisiyle değişime sebep veriyordu.

Bu değişim sayesinde diğer gezegenlere göre sadece K2-18b gezegenin atmosferinde su bulunduğu belirtildi.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.