Öğrenci Kariyeri Banner

Girişimcilerin Mutlaka Okuması Gereken 5 Kitap

Girişimcilerin Mutlaka Okuması Gereken 5 Kitap

"Herkes benim okuduğum kitap ve dergilerin aynısını satın alabilir. Aynı bilgi, o bilgiyi edinmek isteyenler için hep orada duruyor. Ama görünüşe göre çoğu insan o bilgileri edinmek istemiyor."

Ünlü milyarder Mark Cuban

1. Outliers (Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur?)- Malcolm Gladwell: 

Malcolm Gladwell, kitabında, başarıyı alışılmışın dışında yollarla edinmiş kişileri mercek altına alıyor. Başarmayı başaramamaktan ayıran tüm etkenleri belirlemeye çalışan yazar kitabında bolca anekdota ve doğru bilinen yanlışa da yer veriyor. Gladwell’in eseri gösteriyor ki başarıya ulaşmanın tek gereksinimi zeka değil. Çalışkanlığın ve şansın payı sıklıkla zekayı alt ediyor.

Kitabın Tanıtımı: 

Bazı insanlar neden başkalarından daha başarılı olur?

"Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikaye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers’te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikayesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri… Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici… Outliers, Beatles ve Bill Gates’in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını ve tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığınızı açıklıyor. Bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor. Gladwell’in iddiasına göre, bir Silikon Vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli. Çizginin dışındakilerin yani normal beklentilerin ötesinde başarıyı yakalayan kişilerin hayatları tuhaf ve alışılmadık bir mantık izliyor. Gladwell bu mantığı basitleştirirken insanın kendi potansiyelinden en yüksek seviyede nasıl yararlanacağı konusunda heyecan verici bir plan sunuyor. Malcolm Gladwell, Tipping Point kitabında dünyayı anlama şeklimizi değiştirmişti Blink’te düşünme hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi. Outliers’taysa başarı konusundaki anlayışımızı değiştiriyor."

2. Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı- Dale Carnegie:  

Dale Carnegie’in uzun süre çok satanlar listelerinden inmeyen kitabı Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı bugüne kadar birçok dile çevrildi ve çok sayıda insana fayda sağladı. Sosyal ağları genişletmek ve güçlendirmek için özünde oldukça basit tavsiyelerde bulunan sevilen biri olmak ve insanları her konuda ikna etmek isteyenler için birebir. “İnsanların sizden hoşlanmasını sağlamanın 6 yolu”, “İnsanların sizinle aynı fikirde olmasını nasıl sağlarsınız” ve “İnsanları incitmeden değiştirmenin yolları” gibi başlıklardan oluşan eser düzenli ve çok yönlü yapısı sayesinde kolayca da okunuyor.

Dale Carnegie bu kitabı oluşturmadan önce ücretli seminerler düzenliyordu. Bu seminerlerden birine katılan da milyarder yatırımcı Warren Buffet idi. Ünlü yatırımcı bu seminerle ilgili şunları ifade ediyor: ” Hayatımda yapmış olduğum en iyi yatırımdı.”

Kitabın Tanıtımı: 

"Bu kitapta yer alan, geçerliliği zaman içinde kanıtlanmış öğütler, elli yıldır milyonlarca insan tarafından okundu, on binlerce ünlü insanı hem iş hem de özel yaşamlarında başarı merdiveninin zirvesine taşıdı.
"Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı" 2000'li yılların rekabeti ve karmaşası içindeki okuyucuların da potansiyellerinin doruk noktasına ulaşmalarını sağlamak için gözden geçirildi ve günümüze uyarlandı.Bu kitabı okuduğunuzda; insanların sizden hoşlanmalarını ve sizinle fikir birliğine varmalarını sağlamanın, onları kırıp incitmeden değiştirmenin yollarını öğrenecek, yaşamın sizin için daha kolay hale geldiğini göreceksiniz."

"Zirvede herkese yer var. Yeter ki siz ulaşmayı bilin! "

3.Büyük Değişimler Çağında Yönetim - Peter Drucker:

Kitap Tanıtımı: 
Yönetim teorisi ve pratiği açısından tüm zamanların en etkili zihni olarak gösterilen Drucker, yarım yüzyılı aşkın bir süredir "dünyanın en genç aklı" olarak kabul ediliyor. Yalnız işletmelerin değil, hükümetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının üzerinde derinlemesine etkileri olan bu yönetim dehasının kaleme aldığı Değişimler Çağında Liderlik, yönetim konusunda günümüzün en önemli sorularını soruyor ve en geçerli yanıtlarını veriyor.

Yıllardır takım çantamda Peter Drucker'in çok önemli bir makalesini taşırım. Bu yazıdan yanımda daima 5-10 kopya bulunur; yeri geldiğinde gençlere veririm.
Cem Kozlu
Liderin Takım Çantası'ndan


Ülkemizde yüz binlerce işletme, mühendislik ve iktisat öğrencisi; yüz binlerce çalışan ve yönetici, yönetim hakkında duyup okudukları şeylerin en önemlilerinin Drucker tarafından ortaya koyulduğunu bilir.
Deniz Gökçe

Eğer aranızda hâlâ Peter Drucker okumamış olanlar varsa, ki buna pek ihtimal veremiyoruz, o zaman bir kitabını okuyarak işe başlayabilirsiniz.
Capital Dergisi

Peter Drucker kırk yıl öncesinden başlayarak bizlere çok şey öğretti. Eğer şimdi aramızda olsaydı, pek çok şey için "ben söylemiştim" derdi.
Philip Kotler

"Drucker, yönetim teorisinin en büyük düşünürüdür."
The Economist

4. İş Modeli Üretimi -Alexander Osterwalder

Görsel zekaları keskin girişimcilerimiz ya da girişimci adaylarımız için harika bir kitap önerisi geliyor. Hepimizin çocukluğunda kitap okumaktan çok resimlere bakmakla yetindiği bir dönem olmuştur, bu yüzden Alexander Osterwalder bir iş planı oluşturma ve bu plana bağlı kalma becerisinin en net görsellikle anlatılabileceğine inanıyor.  Resimler, grafikler ve zaman çizelgeleriyle dolu olan bu kitap, görsel zekaları gelişmiş her girişimcinin kitaplığında mutlak surette yer almalıdır.

Kitap Tanıtımı: 
"İş Modeli Üretimi, dünyanın önde gelen şirketlerinin kullanmakta olduğu güçlü ve uygulanabilir inovasyon tekniklerini öğretiyor. Bu kitapla yeni bir iş modelinin nasıl tasarlanacağını, nasıl hayata geçirileceğini, eski bir modelin nasıl analiz edileceğini ya da yenileneceğini öğreneceksiniz. Yeni ve buluşçu modelleri benimsemeye hazır yönetici, danışman, girişimci ve liderler; bu kitapta iş modellerini anlamak, tasarlamak, revize etmek ve hayata geçirmekte yararlanabilecekleri, güçlü, basit ve test edilmiş araçlar bulacaklar.

470 STRATEJİ UYGULAYICISIYLA BİRLİKTE YAZILDI

42 ülkeden 470 İş Modeli Tuvali uygulamacısının katkısıyla yazılan bu kitap, klasik yayıncılık sektöründen bağımsız olarak finanse edilip yaratıldı. Kitapta son derece entegre, görsel ve rahat bir tasarım kullanılarak okurların daha ilk sayfadan itibaren bilgilenmesine özen gösterildi."

5.Girişimcilik Tutkusu-Michael E. Gerber: 

Michael E. Gerber kitabında, girişimciliğe ilişkin dillere pelesenk olmuş her türden miti yıkarak günümüz çağında bir iş sahibi olmanın ve bir girişimci olarak başarılı olmanın gerekliliklerini gerçek hayattan kopmadan bizlere aktarmayı başarıyor. Bunu yaparken de bir iş üzerine çalışmak ile işte çalışmak arasındaki farkı öğrenmenizi sağlıyor. 

Kitap Tanıtımı: 

"Küçük İşletmeler Niçin Batar, Nasıl Büyür?"

* Kendi işimi ben başında olmadan nasıl iyi yürütebilirim?
* Elemanlarımı sürekli müdahaleye gerek kalmadan nasıl çalıştırabilirim?
* İşimi 5000 defa çoğaltılabilecek, dolayısıyla 5000 birimin ilki kadar düzgün işleyeceği biçimde nasıl sistemleştirebilirim?
* Hem kendi işimin sahibi olmayı, hem de ondan özgürleşmeyi nasıl başarabilirim?

Bu soruları sorunca asıl problemle yüz yüze gelirsiniz:
Bilmiyor musunuz?
Problem de burada zaten.
Problem işiniz değil; hiçbir zamanda olmadı.
Problem sizsiniz!
Her zaman sizdiniz ve daima siz olacaksınız.
Siz değişinceye kadar…
Ürününüz sattığınız mal değil, işletmenizin kendisi olana kadar…

 

Kaynakça

 

 

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Elif TURANLIGİL tarafından oluşturulmuştur.

 

 


Elif Turanlıgil

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Elif Turanlıgil..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.