Öğrenci Kariyeri Banner

Yaz Stajı İptal Olanlara Öneriler

Yaz Stajı İptal Olanlara Öneriler

Salgın süreci ilerledikçe, pandeminin etkilediği alanlara da bir yenisi eklenmeye devam ediyor. Yazın gelmesiyle birlikte yaz stajı dönemi başladı. Ancak gençlerin çoğu ya iptal olan yaz stajlarının şaşkınlığını yaşıyor ya da bir türlü staj yeri bulamamanın stresini taşıyor. Bu duygulardan biri senin de ruh halini ifade ediyorsa, sana birkaç önerimiz var.

Yaz stajlarıyla ilgili tablo, aslında dünya genelinde aynı. Şikago merkezli yetenek kazanma şirketi Yello’nun yaptığı bir araştırmaya göre, yaz stajına kabul edilen öğrencilerin %35’inin stajı, corona nedeniyle iptal edildi ve bu öğrencilerin %24’üne stajlarının sanal olarak yapılacağı söylendi. Bu verilere baktığında yalnız olmadığını görebilirsin. Yaşanan bu olumsuzluk, herkes için geçerli olduğundan şartlar bir yerde eşit sayılabilir. Bu nedenle önemli olan bu şartlar altında nasıl bir yol izleyeceğine karar vermen. Seçtiğin yol, belki de bu süreçte seni ön plana çıkaracak kazanımlar elde etmeni sağlayacaktır.

Yaz stajım iptal oldu ne yapacağım?

Seninle ilgili bir durum olmadığını farkında ol

Daha önce de söylediğimiz gibi bu, dünya genelindeki birçok öğrencinin yaşadığı ortak bir durum. Bu nedenle stajının iptal olması ya da henüz bir staj yeri bulamaman, doğrudan seninle ilgili olmayabilir. Eğer bir staj görüşmen oldu ve görüşmen sırasında bariz hatalar yaptığını düşünüyorsan, bu farklı bir durum. Bu süreç artı ve eksi yönlerini düşünmen için de bir fırsat aslında. Bu nedenle sakin kalmalı ve objektif olmaya çalışarak bir durum değerlendirmesi yapmalısın.

Network’ünü koru ve büyüt

Var olan network’ünle arana bu süreçte zaman koymamanı öneririz. Onların yer aldığı etkinlikleri takipte kalmak ve network’lerin aracılığıyla yeni insanlar tanımak yapabileceğin en iyi şeylerden biri. Henüz kariyerinin başında olan bir birey olarak edineceğin her kişisel bağlantı, sana uzun vadede de olsa mutlaka kazanım olarak dönecektir. Bugün kariyerine katkı sağlamayacağını düşündüğün bir kişinin, sana ne zaman yardımcı olabileceğini bilemezsin. Birçok kişinin kariyer hikayesine baktığında, bu konuda ilham alacağın örnekler bulabilirsin.

“Pandemi sürecinde neler yaptın?” sorusuna hazırlan

Evet, her şey bittiğinde mülakatlarda adayların sıkça karşılaşacağı bir soru var ki o da: Pandemi sürecinde neler yaptın? sorusu. Bu soruya en iyi şekilde cevap vermek için bugünü iyi değerlendirmelisin. Güçlü ve zayıf yönlerini görmek için bir SWOT analizi yapabilirsin. Elde ettiğin sonuçlar; hedeflediğin kariyer yolunda yapman gerekenleri, artı ve eksi yönlerini sana detaylıca gösterecektir.

Yapabileceğin bir diğer şey ise iyi bir özgeçmiş hazırlamak. Eğer özgeçmiş hazırlamaya dair detaylı bir bilgin yoksa Korkulu Rüyamız: CV Hazırlama yazımızı okuyabilir, sonrasında da kendine özgeçmiş oluşturabilirsin.

Özgeçmişin hazır olduğunda stajyer iş ilanlarını inceleyerek sana uygun olanlara başvurabilirsin.

KAYNAK


Pınar KABADAYI

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar KABADAYI..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.