Öğrenci Kariyeri Banner

Gezegenimiz Adlı Belgeseli İzlememiz ve Kendi İyiliğimiz İçin 5 Madde

Gezegenimiz Adlı Belgeseli İzlememiz ve Kendi İyiliğimiz İçin 5 Madde

Dünya... Bu kelime sizlere neleri çağrıştırıyor? Yuva, yaşam alanı, gezegen, küresel ısınma, huzur, vahşet...

Belki saydıklarımdan bir tanesi ya da birkaçı belki de bambaşka bir şey canlanıyor akıllarınızda. Lakin aklımıza hangi kelime gelirse gelsin değişmeyecek bir şey var, o da yaşamda olduğumuz sürece bu 'dünya' ya ihtiyacımız olduğu gerçeği. Ne yazık ki özellikle son yüzyılda dünya birçok güzelliğini yitirdi. Farkında olsak da olmasak da olumsuz etkileyebiliyoruz bu yaşam alanımızı. Bu olumsuz etkileri hem daha iyi anlamak hem de bir nebze olsun çözüm üretebilmek adına yazımın devamında hep birlikte düşünmeye ve çözüm odaklı olmaya çalışalım. Bugün ekeceğimiz bir ağaç, kapatacağımız bir gereksiz ışık bizlere birçok artıyla geri dönebilir... Keyifli okumalar...

1. Dünyamız nefesini yitiriyor, fark etmemiz gerekiyor.

gezegen

Özellikle 21. yüzyıla bakıldığı zaman dünyamıza çok fazla zarar verdiğimiz ve onu içten içe çürütmeye başladığımız gözler önüne sürülen karşı konulamaz bir gerçek. Kendi küçük çevremizde belki bazen bu gerçeği fark etmemiz pek mümkün olmuyor lakin kutuplarda neler oluyor, kutup ayılarının halinden haberimiz var mı? Belki bu soru çok klişe geliyor ama yakın zamanda yapılmış olan bu belgeseli izlediğiniz takdirde bu acı gerçeği iliklerinize kadar hissetmeniz çok mümkün.

 

2. Küçük bir adımımız belki uçsuz bucaksız habitatlara olumlu etki edecek.

gezegen

Çok basit de olsa bir adımla başlamak bir zebranın, bir balinanın hayatına olumlu bir katkıda bulunabilir. Bir tek ben yapsam ne olur diye düşünmeden, gereksiz yanan bir lambayı söndürmek, araç kullanımını azaltmak bunun yerine yürüyüşe ağırlık vermek, deodorant kullanımını azaltmak gibi minik adımlar belki de kelebek etkisine sebebiyet verir?

 

3. Dünyanın güzelliklerine gözlerimizi açabilmek.

gezegen

Belgeseli izlediğinizde tabiri caizse nutkunuzun tutulması muhtemel bir durum olacaktır. Uçsuz bucaksız masmavi okyanuslar, göz alıcı beyazlığıyla kutuplar, derin yeşillikleriyle amazonlar… Dünya evimizden, şehrimizden, ülkemizden ibaret değil, Gezegenimiz belgeselinde bu çok daha iyi anlaşılıyor ve dünyada yalnız olmadığımızı bir kez daha hatırlatılıyor bizlere.

 

4. Canlılara merhamet duyabilmek, kendimizden başkasını da düşünebilmek.

gezegen

Bir fokun yavrusunu korumak için yapmış olduğu fedakarlık ve annelik duygusunun güçlülüğü o kadar naif bir şekilde hissettiriliyor ki. İnsan bazen böylesine güzel merhametleri görünce her canlıda bunun hayat bulabilmesini diliyor.

 

5. Gelecek nesillere yeşillik bırakabilecek miyiz? Yoksa felaket senaryoları mı sunacağız onlara?

gezegen

Bu seçimi yapabilmek ve şayet gelecek nesillere güzel yeşil, mavi, hayat dolu bir dünya bırakabilmeyi seçeceksek bunun için neler yapabileceğimizi araştırmak. Tüm bu maddelerden sonra Gezegenimiz belgeselini izlediğiniz takdirde kendinizde küçük bir adım ile dünyaya iyilikler bırakabilmeniz sizin elinizde… Bu dünya her birimizin :)

Belgeseli izlemek isteyenler netflixten erişim sağlayabilir. Bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.