Öğrenci Kariyeri Banner

Gerçek Mühendis Olmak!

Gerçek Mühendis Olmak!
Mühendislerin aslında en temel görevi yapacakları şeyi en az maliyetle ve en iyi şekilde yapmaktır. Mühendislikte akla ilk gelen mühendislikler makine, inşaat vb. olsa da tüm mühendisliklerin ülke gelişimine büyük katkıları vardır. Tek Türkiye için değil genel olarak bakarsak yurtdışında ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği makine mühendisliği kadar değerlidir. Bu biraz da eğitim sistemi ile ilgilidir. Türkiye'de okuyup yurtdışına giden alanında çok başarılı mühendislerden bazıları;

Ece Kamar (Yapay zeka araştırmacısı, Senior)

Caner Demir (İTÜ, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü)...

woman-1455991_960_720

Böyle mühendisler bize örnek olmaktadır.Sınırlarımızı zorlamalıyız, yurtdışına çıkmalıyız. Türkiye'de şurada işe başlayım olmazsa KPSS'na girerim bir de böyle denerim mantığı olmamalı. Kendimizi gelişime, yeniliğe açık tutmalıyız. Üretmeyi, fayda sağlamayı öğrenmeliyiz.ABD'de mühendis olarak çalışan Türk mühendis Sıddıka Demir Velipaşaoğlu Amerikan Kadın Mühendisler Birliği Başkanlığına seçilmiştir. Bu kişi de bizim için çok önemli bir örnektir. Demek ki sorun başka yerde, ilk sorun ailede; çocuğunu zorlayan aileler tıp olmazsa mühendislik olsun kafasını yaşayan aileler :( İkinci sorun ise sözde öğretmenler. Yani teknolojiyle alakası olmayan, öğrenciyi donanımlı yetiştiremeyen hocalar.

4 yıl öğrenciyi oyalamak yerine dünyada mühendislik nereye gidiyor bununla ilgilenilmelidir. Örneğin bir ziraat mühendisi dünyada pirinç yetiştirilen yerleri bilmeli hatta görmelidir.

engineer

 

İnovasyon dendiğinde mühendis bunu özümsemelidir. Mühendisliğe daha fazla destek verilmelidir. Mühendisliği okumak, mezun olmak kolaydır ama mühendis olmak zordur. Mühendisliğe yatırım yaparsak mühendis oluruz. Mühendislik okuyup da dersler çok zor ölüyorum demek hatadır. Derslerin çoğu kalıplaşmış bilgilerden oluşmaktadır. Bu algı yanlıştır. Mühendis dil bilen, kendini geliştirmiş, yeniliğe açık, ezberci sisteme karşı insandır. Kendine inanandır, puanı ona yettiği için mühendis olan mühendis değildir. Mühendis proje yapandır, fuar gezendir, proje kovalayandır. Mezun olayımda Ar-Ge ye gireyim mantığı olmamalıdır. Ar-Ge öncü olmaktır. Türkiyedeki Ar-Ge ne kadar öncü bunu bilemeyiz. Mühendis zaman mühendisidir, yaşam mühendisidir. Sosyal çevresini instagram, facebook gibi yerlerde oluşturmak, buralarda boş zaman harcamak yerine Linkedin kullanılmalıdır. Mühendis sanat da bilir, ekonomi de bilir, yeniliğe açık olur...

Kendinizi tam olarak gerçek bir mühendis olarak yetiştiriyorsanız, dil biliyorsanız, yeniliğe açıksanız, girişkenseniz, artık bitsin de bir yerlere gireyim kafasını yaşamıyorsanız siz de iyi bir mühendissiniz! :)

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.