Öğrenci Kariyeri Banner

Faceapp Güvenilir Bir Uygulama Mı?

Faceapp Güvenilir Bir Uygulama Mı?
Dünyayı etkisi altına alan FaceApp uygulaması kişilerin fotoğraflarını değiştirerek farklı bir görünüme sokuyor. Bu konu sosyal medya kullanıcıları tarafından hala sorgulanıyor.

Aslında bu uygulama Türkiye'de yaşlandırma efekti ile sosyal medyada patladı ve buna ünlülerimiz de dahil oldu. Cem Yılmaz'dan Engin Öztürk'e, Defne Samyeli'den Yonca Evcimik'e kadar bir sürü ünlü bu fenomen uygulamaya katıldı. Bir rus şirketinin yaptığı bu uygulama aslında iki yıl önce de gündem olmuştu. Ama o zamanlar daha çok etnik kimliklerin değişmesini sağlıyordu ve bu yüzdende büyük tartışmalara sebep olmuştu.

Bu uygulamayla kişiler kendi fotoğraflarının üzerine hem efekt uygulayabiliyor hem de cinsiyet değiştirme gibi efektler yaratabiliyordu. Şu günlerde yaşlandırma efekti sosyal medyayı sallıyor ve hala bu uygulamanın ne kadar güvenilir olduğu ise bir muamma.

indir (1)_790x445

Fotoğraf Galerisinin Hepsine Erişimi Yok

Bazı kullanıcılar Faceapp'in bütün fotoğraf galerisine erişim sürdüğünü iddia etti. Ama TechCrunch internet sitesi ise yaptıkları testlerde bu uygulamanın böyle bir erişime sahip olmadığını ortaya çıkardı. FaceApp sadece bir fotoğrafa erişim sağlıyor; bu fotografı ise kendi bulut sistemine yükledikten sonra efekti uyguluyor.

Bazı iddialar ise bu fotoğrafların silinmemesi ve farklı amaçlara bu uygulamada kalmasını öne sürüyor. Şirketse bu fotoğrafların bulut sisteminden 48 saat sonra silindiğini belirtti. Jane Manchun Wong  siber güvenlik araştırmacısı attığı tweetinde bu uygulamanın yüz editleme kodlarını bulutta tutarak, bu sayede rakiplerinin ele geçirmesinin önüne geçtiğini ve bu şekilde piyasa rekabetinde ön safhalarda olduğunu belirtti.

Şirketin sunucuları ABD'de yer alıyor. Ama merkezi Rusya'nın St Petersburg şehrinde bulunuyor. Diğer unsur ise bu uygulamanın yüz tanıma algoritmasını geliştirmek için sisteme yüklendiği belirtildi. Yaroslav Goncharov ise BBC'ye verdiği röportajda fotografların bu amaçla kullanılmadığı ve sadece bu fotoğrafların düzenlemek için kullanıldıklarını açıkladı.

images_790x445

FBI Soruşturmalı!

ABD Senatosu'ndaki Demokratların lideri Chuck Schumer, bu uygulamanın tehlikeli olabileceğini ve ABD vatandaşlarının kişisel bilgilerin "yabancı güçlerin eline geçebileceğini" söyleyerek bir uyarıda bulundu. FBI'ın konuyu incelemesi yönünde çağrıda bulundu.

Faceapp'i geliştiren St Petersburg merkezli Wireless Lab şirketinden yapılan söylemse "Her ne kadar araştırma - geliştirme departmanı Rusya'da bulunsa da, kullanıcı bilgileri Rusya'ya transfer edilmiyor" diye belirtti.

Schumer diğer Twitter'dan paylaştığı endişeli mektubunda "Kitlesel biçimde toplanan kişisel bilgilerin muhafazası ve kullanıcıların bu bilgilere kimin erişeceğini bilip bilmedikleri konularında çok ciddi kaygılarım var" dedi.

Screenshot 2019-07-19 at 22.00.31

 

Reklam Amaçlı Mı ?

Şirkete göre uygulamanın sözleşmesinde fotoğrafların reklam amacıyla kullanabileceğine dair bir ibarenin yer almadığı söyleniyor. Ama twitter gibi uygulamada da benzeri bir söylem yer almakta.

BBC yine verdiği açıklamada Goncharov, gizlilik sözleşmesinin geçerli olduğunu reklam amaçlı fotoğraf paylaşmak olmadığını ve farklı efektlerde veya özelliklere sahip olmak isteyen kullanıcılardan ücretin alındığını ve bu ücretinse asıl ücret olduğu belirtildi.

Şirketin yaptığı bir diğer yazılı açıklamada ise kullanıcıların tüm verilerinin silinmesi için talep aldıklarını ve bu yüzden destek ekiplerinin bu mesajlarla ilgilendiklerini ve hepsine yetişmeye çalıştıklarını açıkladı.

Böylelikle FaceApp uygulaması tartışmaların ve gizlilik gibi konuların farklı uygulamalarda da sıkça gündeme geleceğini tekrar ve tekrar hatırlatmış oldu.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.