Öğrenci Kariyeri Banner

Gelecekte Söz Sahibi Olacak 10 Meslek

Gelecekte Söz Sahibi Olacak 10 Meslek

Teknolojinin son 100 yılda yaşadığı gelişmenin, geride kalan bütün tarihsel süreçteki gelişmelerden daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Hayatımızın her anına giren teknoloji yaşam tarzımızı büyük ölçüde değiştirdi. Artık neredeyse herkeste olan akıllı telefonlar, akıllı robotlar hayatımıza büyük kolaylıklar getirdi. Bizim yerimize günlük işlerimizi yapan robotlar, bizim yerimizi iş hayatında da etkili olmaya başladı. Bu değişim mesleklerinde değişimine yol açıyor. Yapay zekanın her girdiği odadan artık bir meslek grubu çıkmak zorunda kalıyor. Küçük bir çocukken herkese sorulan büyüyünce ne olmak istersin sorularının cevaplarını belki de hiç duymadığımız meslekler alacak. Bazılarının adını yavaş yavaş duymaya başladığımız bu meslekleri birlikte inceleyelim.

1.Veri Analisti

Veri analistleri, elde ettikleri verileri uçtan uca analiz eder ve analiz edilen verilerin kullanıma uygun hale getirilmesini sağlar. Farklı araçlar kullanarak elindeki veriyi betimler. Yapılan çalışmalar hakkında çıkarımlar yapar. Böylece analiz edilen verilerin nasıl kullanılacağına karar verir.

2.Siber Güvenlik Uzmanı

Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin yoluna devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da önlem alması gerekecek. Bu ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkan dijital dedektifler, bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları için hem şirketlerin hem de bireylerin aradığı meslek grupları olacak.

3.Biyoteknolog

Biyoteknolog daha basit bir tanımla insan dna programcısı. Son yıllarda biyoteknoloji en köklü gelişmelerin yaşandığı alanların başında geliyor. Süper insan yaratma misyonu teknolojik gelişmelerin bir hedefi haline geldi. DNA çalışmalarıyla daha güçlü, hastalıklara karşı dirençli insan yaratmayı amaçlayan bu çalışmalar gelecekte daha önem kazanacak ve bu meslek grubunun önünü açacak.

4.3D Üretim Mühendisi

3 boyutlu yazıcılar son zamanların en popüler teknolojilerinden biri. 3D boyutlu yazıcılar üzerine kurulan girişimler ise özellikle tekstil, sağlık, yemek gibi konularda büyük değişimler vaat ediyor. Gelecekte seri üretimden ziyade kişiselleştirilmiş üretim ön plana çıkacak. Hepimiz kendi ürünlerimizi kendimiz üretebilecek bir hale gelebileceğiz. Tıp alanında da 3D üretimin başlamasıyla organ nakillerinde yaşanan beklemeler tarihe karışacak.

5.İklim Mühendisi

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin insalık için büyük problemlere yol açacağı her geçen gün daha iyi anlaşılıyor fakat alınması gereken önlemler sağlıklı bir şekilde alınamıyor. Ekosistemimizin yaşanabilir kalması için bu konu üzerine profesyonelleşen uzmanlara dünya genelinde ihtiyaç olması kaçınılmaz bir gerçek.

6.Yapay Zeka Mühendisi

Yapay zekanın hayatımıza gün geçtikçe daha çok karışmasıyla işin mutfağında olması gereken insan sayısına da ihtiyaç artmakta. Ülkemizde ilk kez Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bölümü açılması potansiyelini gösteriyor.

7.Drone Pilotu

İnsansız hava araçlarının pek çok alanda kullanımı onlara kullanan yetkin insan sayısına olan ihtiyacı da artırıyor. Sektöründeki genişliği dünya ile Türkiye’de de artarken drone pilotlarına hem özel hem de kamu sektöründe gelecekte daha çok ihtiyaç duyulması bekleniyor.

8.Çöp Mühendisi

Artan nüfus ve tüketimle birlikte çöp sorunu şimdiden bir problem olmaya başladı. Bu konuda uzmanlaşan çöp mühendisleri atıkların doğru bir şekilde değerlendirilip geri dönüşüme kazandırılmasında kilit rol oynayacaklar. Cambridge ve Standford gibi köklü üniversiteler bu konuda uzman yetiştirmeye başladılar bile. Gelecekte daha da yaygınlaşmasını beklediğimiz bu bölümdeki mühendislere çok büyük görevler düşecek.

9.Enerji Sistemleri Mühendisi

Temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları geleceğimizi korumamız açısından çok büyük bir öneme sahip. Bu alanda profesyonelleşmek isteyenler gelecekte karşılarında büyük fırsatlar bulacaklar. 

10.UX Designer

Bir UX Designer kullanıcı deneyimlerinden yararlanarak yeni içeriklerin oluşturulmasını sağlar. Örneğin bir cihazdaki tuşun yerini belirlemeden, web tasarımındaki panelin kullanırlığını ölçmede UX Designerleri görebiliriz. Kullanılabilirlik testiyle tasarımcılar müşteriye danışır ve geri dönüşlere göre düzenlemeler yaparlar. Mobil ve webteki gelişmelerin büyümesi, bu rol için artan bir talebe dönüşmektedir.

 

Özgün İçerik 


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.