Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğin İK Dünyasında Neler Olacak?

Geleceğin İK Dünyasında Neler Olacak?

Yeniçağın istediği insanların yetenekleri farklı ve çok daha üst düzeyde bilgi, donanım ve kişisel özellikler gerektirecek. 

Diplomalar ve kıdem yerine genetik yatkınlıklar, çok gelişmiş yetkinlik taramaları ile derin uzmanlıklar yeni teknolojiler / dijital çağa göre yükseltilip uyarlanacak ve önem kazanacak.

Bunları ispatlayan "Digital Badge" (dijital rozet) uygulamaları, gen testi, yetenek taraması raporları ve online eğitim kayıtları yaygınlaşacak.

İşler bölüm ve birim bazında değil, proje temelli yönetileceğinden dolayı proje yöneticiliği daha değerli hale gelecek. İş başarıları projedeki başarıya göre metriklerle belirlenecek.

Performans yönetiminde sübjektif müdür ve yönetici değerlendirmeleri rafa kalkacak. Yapılması gerekenlerle ilgili öneriler projelerin tanımlanmış kriterlerine göre sistem tarafından çıkarılacak.

Kariyer planlaması için yardımcı, sanal, simülasyon programları kullanılacak.

Ofislerde ortak paylaşım alanlarında doğa mahrumiyeti ve değişen iklim koşulları nedeniyle azalan açık hava ile teması giderecek yeşil, eğlence ve nostalji alanları olacak. Minimalist mimari ve dekorasyon benimsenecek. Renkler, fonksiyonlar ve müzik yayını bazında kişisel tercihlere göre değişen akıllı duyarlı ortamlar yaygınlaşacak.

Simülasyon, hologram ve artırılmış gerçeklikle donatılmış bölümlerde ve fonksiyonlarla hem dinlenme, eğlenme hem de yaratıcı çalışmaların uzak yerlerle, farklı ortamlarla ve ekiplerle yapılması söz konusu olacak.

İş-özel hayat dengesi arayışı anlamsızlaşacak. İş-özel hayat bütünleşmesi (work-life-integration) esas olacak. Efektif ve aktif çalışan insanların iki yaşamı da iç içe geçecek. Emeklilik kavramı giderek önemsizleşecek. 50 yaş üstü kişiler danışman, yarı zamanlı, kontratlı olarak artan oranda iş hayatına katılacaklar.

İnsanlar hem daha erken yaşlarda çalışma hayatına girecekler, hem de çok daha ileri yaşlara kadar çalışmaya devam edebilecekler. Üst düzeyde / kritik fonksiyonlarda çalışanların evleri ve iş yerleri aynı kompleksler içinde olacak. Dolayısıyla iş ve yaşam kümeleri / siteleri oluşacak.

İş yeri hekimleri yerine iş yeri body scanner'ları hayatımıza girecek. Sağlık kontrolleri bu tarayıcılarla yapılacak.

Güvenlik kontrolleri biyolojik şifreleme ile yapılacak. Retina, parmak ve cilt kontrolleri sıradanlaşacak. Kartlı giriş, çıkış ve kontrol sistemleri unutulup gidecek.

Yeme-içme alışkanlıklarımız değişecek. 3D atıştırmalık basan mini mutfaklar, iyileştirici ya da koruyucu vitaminler, ilaçlar içeren / içecek üreten vending machine'ler yaygınlaşacak.

Ofisler yenilenebilir enerji ve geri dönüşümlü sistemler ile donanacak.

İş hayatında geçerli akçe sürdürebilirlik, inovasyon ve girişimcilik olacak.

Daha fazla yazı okumak isterseniz sizleri buradan bloguma da beklerim...


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.