Öğrenci Kariyeri Banner

Finans Teknolojisi (Fintech) Nedir?

Finans Teknolojisi (Fintech) Nedir?

Finans kelimesinin birden fazla tanımı vardır. Finans; ihtiyaç duyulan fonların doğru ve uygun şartlarda sağlanması, etkin bir şekilde kullanılması ve işlenmesi ile ilgili faaliyetlerdir. Bireylerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve geçirilen zaman içerisinde bu yatırım faaliyetlerini değerlendirme işlemlerine de denir. İşletme ve ekonominin ortak dalı olmakla birlikte finans; varlıkların risklerine ve geri kazanım oranlarına göre değer kazandırılmasıdır. Ayrıca paranın zamansal değerine de denir.

Fintech ise ülkemizde fazlasıyla popülerleşmeye başlayan bir yeniliktir. Kelime anlamı “finans teknolojisi”nden gelen bu kısaltma ad finans hizmetlerinin geleneksel hizmetlere bağlı kalarak çeşitli yöntemlerle rekabeti amaçlayan ve sağlayan teknolojinin genel tanımıdır. Finansal alana teknolojiyi getiren bir sistem olmakla birlikte günümüzde müşteriye kolaylık sağlamaya çalışan ve gün geçtikçe büyüyen bir endüstridir.  Tüm dünyada pandemi itibariyle teknolojiye bağımlılığımız artarken bundan faydalanan Fintech, etki alanını genişletmiş ve yaygın hale gelmiştir. Örneğin; akıllı telefon veya tabletlerimizden yaptığımız mobil bankacılık hizmeti pratiklik, güvenli ortam ve kişisel bir deneyim sunmaktadır.

fintech iç görsel

Gelişmeye devam eden bu yenilikte elbet yapay zeka, yeni teknoloji ve insanların payları fazlasıyla olacaktır. Günümüzde popüler olan kripto para gibi yeni nesil işlerde de adından sıkça bahseden Fintech daha fazla ve karlı bir iş sunmakla birlikte doğru kararlar vermenizde de yardımcı olmaktadır.

fintech

Yukarıdaki resimde görebileceğiniz gibi Fintech’ler 4 ana unsurdan bizlerin karşısına çıkmaktadır.

Çok daha kapsamlı ve detaylı bilgiyi aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.

 


İlayda Tanyel

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.