Öğrenci Kariyeri Banner

Evrenin Perde Arkasındakileri James Webb Uzay Teleskobu Aydınlatacak

Evrenin Perde Arkasındakileri James Webb Uzay Teleskobu Aydınlatacak

NASA'nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile birlikte yaptığı James Webb teleskobu, 25 Aralık 2021 tarihinde başarıyla fırlatılıp yörüngüsüne iletilmiştir. 

Eski Hubble Uzay Teleskobu'nun yerine geçen James Webb Uzay Teleskobu, Güneş sisteminde keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırmaktadır. James Webb Uzay Teleskobu'nda aynaların hizalaması hala devam ederken Nasa ve ABD hizalama evresinin neredeyse yarısının tamamlandığı söylendi. 

İlk Fotoğrafı Çekmişti 

İlk Fotoğrafı Çekmişti 

Gelen ilk fotoğrafta, aynaların hizalanması henüz tamamlanmadığından dolayı aslında tek bir yıldızla ait olan fakat 18 ayrı nokta gibi görünen bir görüntü ortaya çıkmıştı. NASA tarafından kısa süre önce paylaşılan yeni görüntüyle ise teleskobun artık aynı yıldızı 18 farklı parça yerine çok net bir şekilde aynı yıldıza odaklığı söylendi. Görüntüdeki yıldızın 18 noktanın tümü ve birincil ayna parçası tarafından görüntülenen HD 84406 olarak söylenen yıldız ile eş değer. NASA'ya göre, görüntü mozaiğini oluşturmak için kullanılan ışığı toplama süreci ortalama yirmi beş saat sürdü.

James Webb Uzay Teleskobu İlk Net Fotoğrafını Çekti 

James Webb Uzay Teleskobu İlk Net Fotoğrafını Çekti 

James Webb’den gelen yeni görüntü, teleskobun 18 aynasının neredeyse harika şekilde hizalandığını ve hepsinin aynı hedefi işaretlediğini söyledi. Teleskobun, önümüzdeki dönemde Dünya’ya göndermeye başlayacağı görüntüler ilk başta çok net olmayabilir. Ancak bilim insanları, ayarlamalarını değiştererek aynaları doğru konuma getirecek ve fotoğrafların kalitesinin artacağını belirttiler. 

James Webb Uzay Teleskobu’nun amacı; 13,5 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evrenin tarihinin tüm evrelerini incelemesidir. 

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.