Sunum hazırlama ile çoğunlukla lise ve üniversite yıllarında tanışırız. Daha sonra hem eğitimde hem de kariyer alanında oldukça sık karşılaşırız. Sunumlar mesajımızı iletebilmek için seçebileceğimiz en etkili yollardan biridir tabii doğru kullanıldığı takdirde. Günümüzde her şey artık çok hızlı değişiyor ve dolayısıyla dikkatimizi uzun süre bir noktaya veremiyoruz. Bu durumda yapacağımız sunumlarımızı da hedef kitlemizin dikkatini çekebilmek ve onları sıkmamak adına çok daha ilgi çekici hale getirmemiz gerekiyor.
Peki bu noktada slayt hazırlarken ve sunum sırasında nelere dikkat etmemiz gerekir:
- Yazılar basit, anlaşılır, kısa ve öz olmalı. Anlaşılması güç ve uzun olan cümleler dinleyicinin dikkatini dağıtabilir.
- Gerekli oldukça konuyla ilgili görsellere yer verilmeli. Slaytlar görseller ile desteklendiğinde hatırlanma oranı %65’e çıkabilmektedir.
- Jest ve mimiklerimiz konuşmamıza eşlik etmeli. Sesimize uygun yerlerde vurgular eklenmeli. Ayrıca dinleyici ile mutlaka göz teması kurulmalı.
- Örnekler verilmeli. Konunun daha iyi anlaşılması ve akılda kalması için örnekler vermek işe yarar bir yöntemdir. Hatırlanma oranını arttırır.
- Slayt bitiminde konunun kısa bir özeti verilerek toparlanmalı.
- Vurgulanması gereken yerlerde kalın, italik gibi araçlar kullanılmalı ya da farklı renkler tercih edilmeli.
- Gereksiz animasyonlardan kaçınılmalı. Slaytta animasyonlara fazlaca yer vermek profesyonel olmayan bir izlenim yaratabilir.
- Kötü renk ve tema seçimi zorluk çıkaracağından bu durumlara dikkat edilmeli. Mümkün olduğunca açık renk tema üzerine koyu renk yazılar veya tam tersi tercih edilmelidir.
- Slayttan okunmamalı. Sunum slayttaki yazıları veya görselleri değerlendirerek konuları anlatma üzerine kurulmalıdır.
Sunum yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir noktada da kullandığımız üsluptur. Öyle durumlar oluşabilir ki ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz ön plana geçebilir. Vurgu ve tonlamalar, göz hareketleri, duruş şekli, konuşma hızı gibi faktörler sunumun bir parçasıdır ve sunumun içeriği ile birlikte bir bütün oluşturmalıdır.
İletişim esnasında bir mesajın %60’ında beden hareketleri, %30’unda sesin şekli , %10’unda ise söylenenlerin etkili olduğu da sunum sırasında unutulmamalıdır.
Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri Nelerdir?
Sunum yapmak öğrencilik yıllarında başlar ve sonrasında iş hayatında devam eder, hayatımızın bir parçası haline gelir. Herkes sunum yapabilir ancak karşımızdaki kitleyi sıkmadan vermek istediğimiz mesajı vermek yani etkili sunum yapmak herkesin yapabileceği bir şey değildir. Etkili sunum teknikleri vardır. Sunum tekniklerini kullanarak sunum hazırlamak ve hazırlanılan sunumu etkili şekilde sunmak önemlidir. Etkili şekilde sunum yapmak için sunum tekniklerini kullanmak istiyorsanız öncelikle ilk dikkat etmeniz gereken nokta hitap ettiğiniz kitleyi belirlemek olmalı. Sonrasında sunacak olduğunuz konu hakkında detaylı araştırmalar yapmış ve konuya hakim hale gelmeniz gerekir. Çünkü sunduğunuz konu hakkında size bir soru yöneltildiğinde o soruyu cevaplayabilmeniz önemlidir. Bir diğer nokta sunumu hazırlarken slaytların içeriğine, resimlerine özen göstermenizdir. Anlatacak olduğunuz konuyu slaytlar üzerinden karşı tarafa aktaracağınız için slaytları özenle ve dikkatle yapmanızda fayda var. Bu yazımızda sunum teknikleri başlığı altında sunum hazırlama programlarını paylaşacağız.
İlginizi çekebilir: 6 Maddede Etkili Sunum Nasıl Yapılır?
Ücretsiz Sunum Hazırlama Programları
Sunum hazırlarken anlatacak olduğunuz konu hakkındaki vurgulanan yönleri slaytta yer vermeniz beklenir. Hazırladığınız slaytın sıkıcı olmaması, gereksiz detayların slaytta yer almaması dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bu nedenle sunum hazırlarken kullanılan sunum hazırlama programı oldukça önemlidir. Görsel açıdan sade, anlaşılır anlatım sağlayan programlar daha çok tercih edilmektedir. En çok tercih edilen sunum hazırlama programlarını sizler için derledik.
Dikkatinizi çekebilir: Sunum Yaparken Yaptığımız Muhteşem Hatalar
1- Canva:
Canva programı, şablon konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Canva’da sunum şablonlarının eğitim, iş gibi çeşitli tasarım seçenekleri bulunur. Bu özelliği sayesinde sunumlarınızı kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Ayrıca Canva’da sunumuza fotoğraf, ses, video, arka plan ve grafik de eklemeniz mümkündür.
2- Microsoft Power Point:
Microsoft Power Point en sık kullanılan sunum programları içerisinde yer alır. Bu program içerisinde hazır şablonlar ve özel temalar bulundurur. Kullanıcı kendi isteğine göre şablonları seçebilir, seçtiği şablonları kendi zevkine göre renklendirebilir. İsteyen kullanıcılar önceden hazırlanmış temaları seçebilirken daha yaratıcı bir sunum hazırlamak isteyen kullanıcılar da tamamen kendi temalarını oluşturarak sunumlarını hazırlayabilirler. Programda oluşturulan slayt sayfalarına çeşitli geçiş efektleri, sesler, fotoğraflar ve videolar eklemek de kullanıcının isteğine kalmıştır. Ek olarak Microsoft Power Point programı sunum esnasında slayt sayfaları üzerinde işaretleme yapma özelliğine de sahiptir.
3- Google Slides
Ücretsiz sunum hazırlama programları içerisinde yer alan Google Slides pek çok farklı temaları, yüzlerce yazı tipini, videoları ve animasyonları bünyesinde barındırır. İçeriğinin zenginliği ile sizlere harika bir sunum için imkânlar sunar. Kullanıcıya rahat ve anlaşılır bir kullanım sağlamaktadır.
4- LibreOffice:
LibreOffice, güçlü bir ofis takımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda ücretsiz bir program olması ile de hem öğrencilerin hem de çalışanların dikkatini çekmektedir. Temiz ara yüzü ve güçlü araçları ile yaratıcılık aşılayacak bir programdır. LibreOffice ile birbirinden güzel ve yaratıcı sunumlar hazırlayabileceksiniz. Kolay ve anlaşılabilir olması ile rahatça sunumlarınızı hazırlayacaksınız.
5- Visme:
Visme, sizlere birbirinden güzel sunum şablonları sunmaktadır. Visme’de ayrı slayt düzeni koleksiyonu mevcuttur. Bu koleksiyonlardan istediğini seçebilir ve sunumuzu hazırlayabilirsiniz. Visme’nin en iyi özelliği slaytınızı çevrimiçi sunabilir olmanızdır. Etkili bir sunum yapmak isteyen kişiler için en iyi sunum tekniklerini sizlere aktardık. Siz de etkili bir sunum yapmak ve karşınızdaki kişileri kendinize hayran bırakmak istiyorsanız sizler için hazırladığımız sunum tekniklilerini kullanabilirsiniz. Sunum tekniklerinin yanı sıra sade, anlaşılır ve eğlenceli bir slayt hazırlayarak etkili bir sunum yapabilirsiniz.
Daha fazla bilgi edinmek için İçinizdeki Sunum Dehasını Ortaya Çıkarmanın 7 Yolu içeriğimizi okuyabilirsiniz.