Biz öğrenciler zamanımızın çoğunu yeni bir şeyler öğrenmekle ya da yeni bir beceri edinmekle geçiririz ve bir an önce de öğrenmek isteriz. Aslında bu kanı yanlıştır. Kimse hiçbir şeyi bir anda öğrenemez (bazı kişiler hariç). Bu durumda bir şeyi öğrenmeden önce nasıl daha hızlı ve etkili öğrenebiliriz bunun araştırmasını yapmak gerekiyor. Zamanınız boşa gidiyor hissine kapılmanız mümkün bu durumda fakat emin olun ki öğreneceğiniz şeyi 5 gün sonra unutmak istemiyorsanız aşağıdaki adımları uygulamanızı tavsiye ederim.
Yeni Öğrendiklerinizi Önceden Bildiklerinizle Somutlaştırın!
Öncelikle yeni öğrenmeye başladığınız her şeyi eski bildiklerinizle bağdaştırmaya çalışın. Bir örnek vermek gerekirse hayatında hiç deniz görmemiş birine denizi anlatmaya çalışırsak gördüğün en büyük su birikintisinin uçsuz bucaksız hali diyebiliriz. İşte yeni bir şeyi öğrenmek önceden bildiklerinizle somutlaşınca daha akılda kalıcı olur.
Aslında biz fark etmesek de çoğu öğrenme şekli bu maddeyle bağlantılıdır. O yüzden size de kolay gelmesi açısından bu maddeyi atlamamanızı öneririm.
Öğrenme Planı Oluşturun!
Öğrenme bilgiyle anlam bulur. Bir şeye başlarız ve üzerine koydukça anlam kazanmaya başlar. Fakat insanoğlu olarak hemen bir adım üstüne çıkalım da bitsin gibi bir düşüncemiz vardır. İşte bizi asıl yavaşlatan hatta durduran şey budur.
İlk olarak ne öğrenecekseniz bir plana oturtun. Adım adım gidin. Adımları da öğrenmeden geçmeyin. Gerekirse tekrar sayılarını arttırın. İşte o zaman zaman kaybına değil gerçekten öğrenmeye doğru koşuyorsunuzdur.
Kendinize Göre Öğrenme Yöntemlerinden Doğru Yöntemi Seçin!
Bilgiyi öğrenme yöntemleri dört kategoride bir başlık altına toplanır.
- Gözlem
- Taklit
- Açıklama
- Tecrübe (kendiniz deneyerek deneyim kazanmak)
Öğrenmeye çalıştığınız şeye göre bazı yöntemler sizin için daha etkili olacaktır. Dans etmeyi öğrenmek istiyorsanız gözlem ve taklit seçeneği, yazılım öğrenmek istiyorsanız açıklama ve tecrübe yöntemleri kullanılması tavsiye edilir. Çoğu uzmana göre birçok farklı yöntemi bir arada kullanmak en etkili yoldur. Böylelikle yeni bilgiler zihnimizde daha sağlam yer edinir.
Geri Getirme Tekniği (retrieval practice)
Bu teknik basit anlamıyla öğrendiklerimizi başkasına anlatmayla pekiştirme anlamına gelir. İnsanız her şeyi kafamızda tutamayız ama bu tekniği ara sıra uygularsak öğrendiklerimizi unutmak zorlaşacaktır. Ayrıca bu teknikte yanlış hatırladıklarınızı doğruya çevirebilirsiniz. Unuttuğunuz yerleri de kendinize hatırlatmak da cabası.
Kendinizi Dinleyin Ve Kendinize Zaman Ayırın!
Bu arada bu teknikleri yaparken kendinize zaman ayırmayı unutmayın. Oturun, dinlenin, farklı şeyler yapın. Kendinizi dinleyin, eleştirin, takdir edin... Bu tip molalar da sizin toparlanmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın elinizden geleni yapıyorsunuz... Şimdiden hepinize kolay gelsin 😊
0 Yorum
Yorum Yap