Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili Marka Oluşturma Adımları

Etkili Marka Oluşturma Adımları

Etkili bir marka oluşturmak ve yönetimi için adımlarınızı iyi oluşturmanız gerekmektedir. 

Marka, bir kurumu rakiplerinden ayıran kasıtlı, planlı ve strajik özgün bir düzendir. Marka, bir kurumun dışarıdan algılanan gözle algılanan ya da kendini ifade etmeyi seçtiği yol olarak tanımlanabilir. Bu yol, kitlelerin marka ile iletişime geçtiği tutarlı ve birleşik bir marka kimliği oluşturduğu tüm yollarla kendilerini ifade etmelidir. Marka kendine ait görsel seçimleri ve yazı diline kadar özgün içerikler kullanmalıdır. 

Markayı oluştururken başarısız olabilme oranınızı da göze almanız gerekmektedir. Bu yolda seçtiğimiz seçimlerde başarılı uygulama ve yanlış bir süreç yönetimi ya da yöntemleri ile uygularsanız, büyük ihtimalle marka oluşturma süreciniz başarısız olabilir. Başarılı olabilmek için kendinize seçtiğiniz yolda özgün ve doğru yönetim sizi doğru yolda ilerlemek için adım olacaktır. 

Marka Oluşturma Süreci 

Rekabet Ortamını Araştırın

Rekabet Ortamını Araştırın

Marka oluştururken, hedef kitlenizi ve pazarda bulunan rakiplerinizin araştırmanızı yapmak beklentileri ve farklılığınızı ortaya koymak adına size yardımcı olacaktır. 

Hedef Kitle: Müşterilerinizi tanıyın. Yaş, meslek ve ilgi alanları gibi gruplara ayırarak düşündüğünüz şeylerin listesini yapın. Onların gerçek ihtiyaçlarına uyacak ve onların diline uygun marka oluştumanız pazardaki yapınız için önemli bir husus olacaktır. Sosyal medyada kullandıkları platformları takip ederek fikir alabilirsiniz. 

Pazardaki Rakipler: Rakiplerinizi araştırın. Bunu yapmak içinde sektörünüzü ve nişinizi belirlemelisiniz. Rakiplerinizi web sitelerinden veya sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarını, tasarımlarını, pazarlama stratejileri gibi faktörleri inceleyebilirsiniz. Böylece kendi markanız ile ilgili eksikliklerinizi görebilirsiniz. 

Kendi Marka Kimliğinizi Oluşturun 

Kendi Marka Kimliğinizi Oluşturun 

İyi bir marka kimliği oluşturma, sizi rakiplerinizden ayıran bir unsurdur. Bunu da şirketinizin karakterini tanımlayarak bir liste oluşturarak yaparsınız. Markanıza ait bir hikayeye oluşturarak kendinizi tanıtmalısınız. Bu hikaye, müşterilerle ilgili bağınızı güçlendirecektir. Hikayeyi, vizyon ve misyonunuzu tanımlayabilirsiniz.

Markanızı Doğru Tanımlayan İsim Seçin 

Markanızı Doğru Tanımlayan İsim Seçin 

Doğru isim markanızı en iyi şekilde tanıtır. Özünüzde ne yaptığınızı bu isimle ortaya koyabilirsiniz. Kısa, güzel telaffuz edilebilen ve akılda kalıcı bir isim seçmeniz daha etkili olacaktır. Gelecek içinde kullanabileceğiniz bu isim büyüme oranınızı arttıracaktır. 

Akılda Kalıcı Slogan Bulun

Akılda Kalıcı Slogan Bulun

Markanızın tanıtan ne iş yaptığını tanıtan kısa bir slogan bulmalısınız. Markanızın ruhunu ve değerlerini ortaya koyacaktır. Sosyal medya üzerinden paylaşabileceğiniz sloganlar daha çok etkileşim almanızı sağlayabilir. 

Logo Tasarımı 

Logo Tasarımı 

Logonuz, ne kadar dikkat çekerse size olan dönütlerle iyi bir sonuç elde edersiniz. Logo genelde işletmenin ilk önce sunduğu, kendiği tanıttığı unsurdur. Markanızı algılamaları kolay olacaktır. 

Görsel Kimliğinizi Tanımlayın 

Görsel Kimliğinizi Tanımlayın

Görsel kimliğiniz markanızın vizyonunu oluşturarak tutarlı olduğunuzu gösterir. Özgün olduğunuzda insanların farklı bir bakış açısıyla yaklaştığınızın izlenimini vermektedir. Bu noktada ise farkınızı ortaya koymalısınız. Markanızın görsel kimliğini tanımlayan iki unsur; marka renginiz ve marka dilinizdir. 

Marka Dilinizi Seçin

Görsel kimliğiniz oluştuğunda marka dilinizle uyumlu bir şekilde ilerlemelisiniz. Neye hitap ediyorsanız onu dile getirmelisiniz. Marka diliniz sizin iletişim yolunuzu göstermektedir. Diliniz, web sitesinizdeki yayınladığınız yazılardan, e-mail imzanızdan ve hatta müşteriler ile kurduğunuz iletişimden oluşur. 

Tutarlı Olun 

Tutarlı Olun 

Marka bilinci oluşturma önemli bir unsurdur. Amacınız, markanızın etkili olması ve yaptığınız çalışmaların markanız ile uyumlu olmasıdır. İşletmeye özgü ürünler yaparak adınızı duyarabilirsiniz. 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.