Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili Dinleme Ve Ders Çalışma Yöntemleri!

Etkili Dinleme Ve Ders Çalışma Yöntemleri!

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre sınavlarda başarılı olan veya üniversiteyi kazanan öğrenciler zamanının çoğunu çalışmakla geçirenler değil, daha uygun bir yönteme göre çalışanlar olmuştur. Kolay olan bir konu bile yanlış bir çalışma tekniğiyle zor bir hale gelebilir. Fakat zor bir konu doğru teknikle kolay bir şekilde anlaşılabilir. Anlatılan dersi kavramak ve sınavlarda başarılı olmak için önemli olan noktalar vardır.

Çalışmaya başlamadan önce açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Yeterince dinlenmeden ve uyku alınmadan dersin başına geçilmemelidir. Çalışacağınız konuyu belirledikten sonra konunun size ne kadar faydalı olacağını düşünmek motivasyonunuzu artıracaktır. Ayrıca ders çalıştığınız veya dinlediğiniz ortamın sakin ve sade olması gerekir. Dikkat dağıtıcı ses, gürültü ve nesnelerin olmamasına özen gösterilmelidir.

Planlı Olun!

Çalıştığınız konulara ara vermek sizi motive edecektir. Dakikaları orantılı olacak şekilde kendi konsantrasyon düzeyinize göre ayarlayabilirsiniz. Çalışmak için kendinizi rahat hissetiğiniz gün ve zamanı seçmelisiniz. Özellikle aynı gün ve zamanı seçmek sizin için yararlı olacaktır. Düzenli bir şekilde ders çalışma planı yapın.

Öğreneceğiniz konuyu ilk olarak bütün bir şekilde ele alıp daha sonra detaylarına çalışmalısınız. Anlamadığınız konuları öğretmenlerinize ya da arkadaşlarınıza sorabilirsiniz. Anlamadığınız bir konuyu atlamamalısınız. Çalıştığınız konuları anlamlandırabilirsiniz.

Günlük hayattan benzerlikler kurup semboller geliştirmek konuları anlamanıza yardımcı olacaktır.

Farklı Kaynaklardan Destek Alın!

Konuyla ilgili önemli noktaları, anahtar kelimeleri belirleyin. Bilgilerinizi sürekli tekrar edin. Tamamen öğrendiğinizi düşünseniz bile zamanla unutabilirsiniz. Bu yüzden belirli aralıklarla tekrar yapmak yararlı olacaktır.Bir konuyu öğrenirken değişik kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Çalıştığınız konuyu daha önceki bilgilerinizle bağlantılandırmak konuyu anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer konu çok uzunsa parçalara bölebilirsiniz.

Özellikle okulda işlediğiniz bir konuyu aynı gün eve geldiğinizde tekrar edebilirsiniz. O konuyla alakalı sorular çözebilir veya kitap, makale okuyabilirsiniz.

Derslere zamanında katılım sağlamak, zamanında çalışmak  ve zamanında dinlemek konuların etkisini artıracaktır. Öğrendiğiniz konuyu araştırmanız size faydalı olacaktır. Not tutmak, duyduklarınıza mantıklı bir çerçeve sağlayarak dersi etkin bir şekilde dinlemenize yardımcı olur. Not tutmak unutmayı önler ve konularını daha etkili bir şekilde anlamanıza katkı sağlar.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.